Thursday, 29 December 2011

JALAN2 CARI MAKAN DI PULAU PINANG

MINGGU NI  berada di Pulau Pinang selama 4 hari untuk menghabiskan masa terluang akhir tahun bersama keluarga. Tinggal di Paradise Sandy Beach Hotel di Teluk Bungah, antara bandar Georgetown dan Batu Feringgi. Suasana ceria bolih jadi sebab christmas kot. Ramai geng2 mat salleh yang sun bathing dari pagi sampai ke petang! Reserve two-bedroom deluxe seaview (RM500/night) dengan balcony nye luas dan merangkumi lobby ke kedua-dua bilik. Private beach bersih dan banyak activities. Yang seronok pantai nye sangat dekat dengan hotel dan hanya sebelah restoren dan kolam mandi. Yang tak best nye ialah parking lot yang sikit!...so tak sesuai bila pergi masa peak period seperti cuti sekolah atau public holidays.

Photobucket



(1) RESTORAN NASI KANDAR SUBAIDAH
Femes jugak restoran nasi kandar ni kat Tanjong Tokong (menuju hala ke hotel). Saya dah banyak kali makan kat cawangan air keroh melaka. Kita orang sampai Georgetown lewat pukul 3 ptg jadi semua dah kelaparan dan sapu ape je yang ada.              

Photobucket
Photobucket


(2) AYU MEE UDANG
Sapa2 yang pegi Penang, kalu tak makan mee udang atau nasi kandar atau pasembor memang tak sah. Teluk Kumbar (Teluk Kumbaq kene dengu skit) memang femes dengan restoran2 seafood atau mee udang. Saya singgah ke beberapa restoran mee udang tapi nampak macam tak bermaya je tapi bila sampai kat tempat ni nampak banyak kereta parking dan penuh pelanggan. Kalu tak de GPS memang susah nak carik. Restoran nye biase je tapi mee udang nye memang FIRST CLASS!. Udang nye fresh, besar dan kuah nye sampai menjilat jari. Ada 'biasa' dan 'special'....special la best sebab udang banyak. Punye la sedap sampai saya bungkus lagi dua lepas habis makan...sambung kat hotel pulak.. hehehe. Kalu udang nye fresh dan besar, memang la harga pun fresh dan besar jadi sebelum datang sini kene la pegi ATM dulu ye.


Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket



(3) MEDAN IKAN BAKAR GOLD COAST
Adik ipar saya pesan kalu pegi penang jangan lupa singgah ke medan ikan bakar ni, belakang Queensbay shopping centre. Shopping centre ni yang terbesar di Penang. Agak susah nak cari medan ni tapi lepas pusing dua tiga round baru jumpa. Parking tak banyak dan lokasi nye sebelah pantai antara kawasan perumahan banglo dan bangunan condo Gold Cost. Saya pulak pegi pada malam krismas jadi ramai la orang...kene tunggu makanan terrrrr amat laaaaa lama.

Photobucket
Photobucket
Photobucket

(4) RESTORAN NASI KANDAR KAPITAN
Lokasi nye betul2 di sebelah Masjid Kapitan Kling dan disebelah kanan nye pulak ialah yang femes Restoran Nasi Kandar Beratur (bukak pukul 10 mlm je!! sampai ke pagi). Walaupun kedai nye kecik dan meja2 makan hanya di letak atas ruang pejalan kaki,  orang tetap ramai datang sampai tak cukup meja dan pada pendapat saya taste lauk nye lagi best dari Restoren Subaidah. Kami singgah disini selepas balik dari Rumah P.Ramlee.



Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket



(5) GURNEY DRIVE HAWKERS CENTRE
Sapa2 yang datang sini mesti cuba makanan unik pasembor ("pasemboq"). Adik beradik rojak. Kat sini ada stall pasembor yang laris dengan gaya dan ragam penjual nya. Pernah masuk newspaper.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


(6) RESTORAN NASI KANDAR LINE CLEAR
Memang tak de rezeki. Kami memang plan pada hari terakhir di Pulau Pinang untuk makan lunch di restoran ni memandangkan ini adalah restoran nasi kandar yang PALING femes. Dah la susah nak carik tempat parking sebab di Penang Street tapi bila sampai orang ramai bersesak-sesak tunggu kat luar nak masuk. Kedai ni berlindung hanya dibawah awning diantara dua bangunan. Hari pulak tu panas dan anak bongsu saya dah resah gelisah. Last sekali kita orang makan kat tempat lain dan tinggal gambar2 je sebagai kenangan.......

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Saturday, 17 December 2011

PULAI SPRING GOLF RESORT, Johor Bahru

SEMALAM annual dinner kat pulai spring.Program boring giler nengok sama2 dia syok sendiri atas stage. Nama je international company, lebih 1000 orang pekerja TAPI...... grand prize hanya sebijik laptop! Makan ok 8-course meal; Szechuan sour soup, Crispy roasted chicken, Steamed garoupa in pattaya style, Fried prawn with oatmeal, Black mushroom with soya and broccoli, Glutinous rice with lotus leaf and chilled honey dew with sago.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Tuesday, 13 December 2011

ANA IKAN BAKAR PETAI, TANJUNG LUMPUR, KUANTAN

Pada cuti umum Hari Malaysia bulan SEPTEMBER LEPAS sorang staff saya melangsungkan perkahwinan di Pahang jadi saya sekeluarga ambik kesempatan untuk makan angin di kuantan selama 3 hari. Dulu2 dah biase sangat dengan restoran2 seafood yang bersepah di sepanjang Jalan Beserah jadi kali ini saya nak try yang lain pulak. Dalam banyak2 kedai makan, hanya 2 tempat yang mengamit memori ku (pergh!) Satu ialah Restoran Ana Ikan Bakar Petai di Tanjung Lumpur dan satu lagik warong usang makcik tua yang jual nasi dagang paling best in the world!!. betul tak bohong....tapi sayang tak bawak camera sebab tak sangka langsung nasi dagang dia best giler. Lokasi pun tak sure tapi ...erkss...area Tanjung Lumpur jugak, tepi jalan.
Berbalik semula ke ikan bakar tu, agak femes, kalu tanya orang2 kuantan memang dia orang semer tahu. Kalu menuju ke bandar kuantan tu, restoran ni di sebelah kiri....mudah je nak cam, bila nampak kereta parking berbaris panjang kat sebelah jalan tu makna nye dah sampai la tu. Satu je nak KOMPLEN, parking space TAKDE langsung. seksa!!...nasib la ye kalu kene buat U-turn banyak kali macam saya!!

Photobucket


Bila sampai sana, saya nampak penuh sesak. Nak kene tunggu meja kosong baru cepat2 buat selamba. Kalu pegi sekeluarga 6-orang macam saya nih memang la nak kene sabor sikit. Macam2 masakan seafood yang disediakan dan ikan2 pun berjenis...tinggal lagi larat ke nak bayor. Kesimpulan nye berbaloi dan menyelerakan....tengok je la anak2 saya tu khusyuk dok makan...ehh tapi yang nombor#3 tu pulak khusyuk mekap???

Sunday, 11 December 2011

AL-ARABI, TMN UNIVERSITY, SKUDAI, JOHOR BAHRU

Sejak pegi ke Haidramawt Restaurant di Bukit Bintang 3 bulan lepas dah macam ngidam lak dengan makanan2 arab nih. Saya ke sana secara tak langsung sebab kebetulan berdekatan dengan tempat tinggal Hotel Istana kerana menghadiri acara penghormatan hadiah anak sulung Nurliyana Hanis. Sebelum ini tak pernah dengar masakan Mandi Lamb Rice atau Mandi Chicken Rice. Haidramawt ni memang standard sikit sebab tu harga nye pun standard RM35 per plate. Balik ke JB saya merayau jugak carik restoren arab ada kat sini.
Selidik punya selidik, saya dah dapat kesemua nama2 dan address restoran ni...Al-Arabi, Parasia, Bilad Al-Sham dan Pomegranate Garden. Semua kat Taman U. Bukan setakat tu je, siap pegi ronda lagik PETANG TADI dengan Garmin hehehe....alaaa hari ahad kan takde mende nak buat jadi bawak la anak isteri ke hulu ke hilir...hehehe
Persinggahan kami yang pertama (buat masa ni laaa)  ialah Al-Arabi. Walaubagaimana pun tuan restoran tu kata 'in two days we will move to a new place...now busy transfer things'.....lerrrr padan ler takde orang. Timing salah laaaa brader. Yang kite pegi Jln Kebudayaan 2 dan nanti dia pindah ke Jln Kebudayaan 8 di Medan Selera. Tak jauh.
Kat menu tu banyak yang saya tak paham walaupun dia cuba nak explain jadi kita order Mandi Lamb Rice (RM10), Mandi Chicken Rice (RM5) dan mixed grill with bread. Daging kambing dan ayam nye memang bolih di puji sebab sangat lembut dan marinate dengan secukup rasa. Dia serve dengan kuah sos tomato. Sedap!. Harganye murah RM45 je termasuk minuman. Sempat juga saya try Arab Tea.
Bila dah siap nak bayar pak arab tu cakap, kalau nak portion lamb yang lebih, dia bolih sediakan tapi harga Extra Large RM20 per plate. Apsal tak cakap awal2 ya maulana sebab kat menu ada Large dan Medium je. Kalu saya tahu kambing nye sedap macam tu baik ambik Extra Large. Tapi takpe jangan tamak yang order tadi tu pun dah cukup memadai kenyang sampai ke pagi lima anak beranak.
Nanti saya buat laporan tentang restoran arab yang tiga tu lagi.....entah bila ek?. Selamat menjamu selera ya habibi.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

BANAFEE Restoren, Jalan Abdullah Tahir, Johor Bahru (BUKAN BANAFEE VILLAGE!)

MALAM TADI kebetulan shopping kat JB ngan famili pastu on the way balik singgah jab kat Restoran Banafee. SILAP Laaaa...sepatutnye pegi kat BANAFEE VILLAGE atas skit bukan nyer BANAFEE RESTOREN. Kat sini service tak bagus. Meja lambat bersihkan. Makanan lambat. Nak ambik order pun lambat. Pendek kata semua lambat. Lepas ni tak datang lagi tempat ni.
Menu nye biase cam style warong2 tapi ada kebab. Dia punye nasi ayam penyet TAKDE SUP!...heran jugak. Mulanye saya ingatkan dia tertinggal tapi bila tanye memang confirm betul. Kering la tekak kak. Saya order lamb kebab, nasi ayam penyet (dua), nasi paprik, dan satey 20 batang jumlah kesemua RM55 termasuk minuman.
Surau di sediakan dan car wash pun sebelah je. Yang sebenar nye restoran ni dibukak 8/9 tahun lepas dan kepunyaan keluarga Betty Benafee yg femes sekejap dulu. Lepas makan pergi jengguk New York Hotel kat depan nak tengok menu buffet dia. Not bad lah RM20++ dewasa dan RM13++ kanak2 (incl sat/sun!!). Padan la nampak ramai orang duk makan sana. Hmmm....jadi next stop jommm ke sana hehe.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket