Monday, 7 May 2012

PARSIA IRANIAN RESTAURANT, TAMAN UNIVERSITI, JOHOR BAHRU

ADDRESS: 63-01 Jalan Pendidikan 4, Taman Universiti, Johor Bahru.


So far saya dah masukkan 4 entries restoren arab dalam blog ni 

Restoren Al-Arabi (JB) => klik sini
Restoren Wadi El-Arab (JB) => klik sini
Restoren Arabian Zam Zam (Shah Alam) => klik sini
Restoren Wadi Haidramawt (KL) => klik sini

Sekarang nak cakap pulak pasal PARSIA IRANIAN RESTAURANT kat area Skudai JB. 
Antara restoren2 arab, rasa nye ini lah yang terbaik di JB. Lebih kurang sama dengan Hadramawt di Jalan Raja Chulan KL (takde dlm blog sebab tak bawak kamera masa tu erghh!) tapi harga murah sikit di bandingkan.

Saya order Mandi Rice Chicken (RM12), Mandi Rice Lamb (RM20), Kubedeh Kebab with Rice (RM14)...total RM54 campur drinks. 

Menu dan harga ada kat bawah tu saya dah siap klik klik kat kedai tu....

Sekali sekala tukar la skit selera tu asyik2 ayam penyek je hehehe......Jom terjah restoren arab pulak!!

P1040086
P1040084
P1040044
P1040046
P1040066
P1040065
P1040064-1P1040063
P1040071
P1040079
P1040073
P1040090
P1040050
P1040049
P1040061
P1040045
P1040062
P1040091
P1040087
P1040057
P1040081

39 comments:

  1. salam,

    sy pun bru 1st time makan kt sini last week... erm, mmg sedap... cuma bg sy klu sambal tu ala2 sambal belacan kita, n kuah tu tukar curry ke, mesti lg terangkat, hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AREEF betul tu makanan2 arab nih macam kurang kick skit sebab kurang rempah/garam/perisa tak macam style orang melayu. Sambal dia tak terasa sangat.

      Delete
  2. Bagus juga ada blog makan2 mcm ni, boleh refer kalau nak kesana. Zana tak pernah makan di restoran arab, tambah pula takde sesiapa yg cadangkan kt mana2. Di Sabah ni taktau pula, ada ke tak.....mcm takde je.
    Oh ye, nasi mandhi tu zana buat sendiri je, mmg sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZANA kalu dah bolih buat sendiri tak payah cari restoren arab hehe. Anytime je.

      Delete
  3. salam ziarah n salam kenal papa...wah sgt best blog ni...mcm tempat mkn ade...balik Johor nti bleh la singgah mne resetoran yg ade tu...tempat makan pon mnarik...kalau x xtahun pongggg...

    psttt i follow u...u follow la me...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. QASEY HONEY thanks ya sudi visit sini. Sedap nickname dia. Orang JB ke ni....singgah2 la ye refer kat sini sebelum kuar gi makan hehe...nanti i masuk blog u and follow. TQ again

      Delete
  4. Hi Papa-NtiQ, jauhnya pi cari makan kat Taman U? I duduk Tmn Daya, so jarang cari makan kat skudai area.

    Tapi nama menu special plak Mandi Rice Chicken & Mandi Rice Lamb, hehehe tapi sebelum masak itu chicken dan lamb memang kena mandikan dia, tak der bau ....hehehe

    Psst...bulan puasa you nak puteri ayu everyday? Tak jelak ke? Itu kuih mini sekali ngap berapa biji? LOL

    Have a nice week ahead.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMELIA...bulan puasa memang i suka puteri ayu u buat haha. Mandi dishes ni very common kat kedai2 arab u tak pernah dengar? Equivalent to nasi beriani tapi kurang minyak dan kurang rempah.

      Delete
  5. ayu dah 2 kali kesana.. sambal tu mmg tak kena dengan tekak kita..

    tapi ayu suka nasinya, panjang2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CITARASA RINDUAN....tak tahu pulak ayu orang JB. Pak2 arab nih tak pandai buat sambal...nak kene export belacan dan budu kat arab sana haha.

      Delete
  6. Wah, sedap2 nampaknya menu kat situ ya... kalau ada umur ke sana, pasti blog Papa akan dijadikan panduan..

    ogyep tu, kombinasi nickname i & hubby...

    ReplyDelete
    Replies
    1. OGYEP...nickname main combine2 pulak...hmmm nanti saya pikir apa nak tukar nickname saya bila campur ngan Mama-NtiQ hehe

      Delete
  7. Salam papa.. baru-baru ni saya pergi makan kubideh kebab.. mmg sedap.. tapi salah order air.. terpesan white coffee.. mmg jadi muak la.. makan separuh je dah mengah. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. NURUL...lama tak dgr kabar...sihat semua? cuba nak masuk blog nurul tapi tak dapat.

      Delete
  8. bro. pernah try Nasi Arab kat Anjung, Nusajaya?

    kalau belum, saya cadang pegi try.

    Anjung Food Court kat Mydin Nusajaya.

    chef khas dari Palestin. nasi mandi dlm RM8-RM10 je.

    ada kebab, roti Arab, burger Arab dll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZAHARIEY...uih saya belum try lagi sana brader. Jarang chef2 restoren arab dari palestin biase nye datang dari yemen. Harga murah ye. OK lets jom sana!

      Delete
  9. Papa..best ar info dalam nie..kebetulan saya ngan en.somi memang penghantu nasik arab..memang kena terjah semua tempat yg papa rekemen nie..thanks pa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. MARIA HONEY....hantu nasik arab?...ingat kan hantu arab tadik hehe....saya pun mat gian nasik arab nih...jom terjah!

      Delete
  10. ada satu lagi nasi arab kat pontian...Nasi Arab Al-Yamani... memang terangkat klu makan kat situ sbb nasi dia sedap dan banyak... harga klu compare ngan yg lelain jauh lbh murah... nak sedap...try la kambing dia...lembut giler

    ReplyDelete
  11. Papa........harge lamb shank/parsia mandy dah naek harge,skrg rm30,bru tadi mkn.huhu.wadi el arab mcm dah tutup jer.arini n ahad lepas pegi x bukak jer........

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi CgGuM....wah sampai jugak Parsia yer hehe. Dah naik harga shank? dulu RM26 jer....hmmm entah la.
      Heran jugak kenapa wadi el arab tu tutup...nape yek??

      Delete
    2. Macam mana tak tutup, harga makanan yang dijual rata2 mahal kesemuanya.

      Kalau mahal, kemudian sedap ataupun mudah cakap, berbaloi dengan apa yang dibayar, tak menjadi isu.

      Kawan sempat makan kat sana bulan lepas (September 2012).

      Immediately lepas kawan makan, pekerja Wadi terus tutup restoran. Brought the shutters down.

      Nasi yg dijamu kepada customer, kalau orang Johor cakap, nasi 'sejuk selap' ... dah lah sejuk, masin pulak tu ... pendek kata, memang tak ada yang istimewanya Wadi el Arab ni.

      Lepas kawan makan kat Wadi, kawan ke seberang jalan, cari makanan lain kat medan selera Kg Melayu.

      Lepas kawan risik2, kawan dapat tau memang pun tak lama lagi Wadi ni akan ditutup terus. Closed for good.

      So, kalau you tanya, kenapa Wadi hendak ditutup, my answer is: "Are you kidding me???" hahaha

      Delete
  12. x pastiler plaks.huhu.tpi last pegi bln lepas waiter die dah xder yg arab 2,org melayu jer.tp mknn same lagi.......rindu kt nasi maqlubah die.hehe.tpi kt larkin idaman ade jgk klu x silap,Al-Hanim name die.nnt nk kene try sini plak.harge mcm ok jer.hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. CgGuM...saya tahu pasal Al-Hanim tu tapi belum sampai lagi.

      Delete
  13. nice blog la papa-ntiq... org jb ni pun puas pikir x tau nk mkn mn... asik2 menda sama. hihihi.... nnt nk ajak kwn jjcm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANN....eh saya pun macam tu dulu2 hehe. Sebab tu saya rasa perlu buat blog macam ni supaya dapat share pengalaman dengan bloggers lain tentang tempat2 makan

      Delete
  14. Owhh Restoran Parsia ni saya bagi 5/10 je berdasarkan kunjungan kami yang pertama ;). Nasib baik roti dan kebab daging dia sedap... Roti tu rasa dia sama dgn roti turki yang selalu saya makan dulu-dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KOKOCINCAU.....bolih try lagi restoren2 arab yg lain kat JB. Saya dengar ada satu lagi yg best dalam Mydin hypermarket food court di Nusajaya. Rasanye nak gi terjah sana lak weekend nih hehe

      Delete
  15. Rest Parsia ni mmg sedap.. nasi banyak..boleh mkn utk 2 org.. kena dgn selera kami... Wadi El Arab kat kg melayu majidee dah tutup sbb mereka berpindah di Kebun Teh baru yg area bangunan kedai baru tu ... so far kat johor 2 kedai ni kami bg thumbs up ! heheheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. NORSHAHIDA ZAINAL ABIDIN.....satu informasi yang berguna terima kasih!

      Delete
  16. mintak bantuan... kedai ni yang betul2 sebelah al-ikhsan tu ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAMARUZAMAN KAMIS.....saya kurang pasti lak sebelah dia kedai apa

      Delete
  17. Kumpulan FILM INDOXXI Terbaru 2020

    Nonton INDOXXI

    Nonton LayarKaca21

    Nonton Bioskopkeren

    Nonton Film Terbaru


    Nonton Disini Drakor Terbaru

    Nonton Disini Serial MandarinTerbaru

    Nonton Disini AnimeTerbaru

    Nonton Disini Film India Terbaru

    Nonton Film Gratis

    BIOSKOP LAYAR KACA

    TERBARU DAN TERLENGKAP SILAHKAN KLIK LINK DI ATAS :)

    ReplyDelete
  18. Kumpulan FILM INDOXXI Terbaru 2020

    Nonton MULAN
    Nonton THE NEW MUTANTS
    Nonton AFTER WE COLLIDED
    Nonton START UP
    Nonton SPACE SWEEPERS
    Nonton Film Terbaru

    Nonton Disini Drakor Terbaru
    Nonton Disini Serial MandarinTerbaru
    Nonton Disini AnimeTerbaru
    Nonton Disini Film India Terbaru
    Nonton Film Gratis
    BIOSKOP LAYAR KACA
    TERBARU DAN TERLENGKAP SILAHKAN KLIK LINK DI ATAS YA :)

    ReplyDelete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!