Sunday, 28 December 2014

BIGFOOD F&B, JALAN KOLAM AIR 1, JOHOR BAHRU


Restoran ni baru je setahun beroperasi tapi dah agak femes sebab susah nak cari western-style halal di JB nih. Bolih dikatakan 90% pengunjung nye org2 melayu. Pekerja dan chef pun melayu. Pengurus Mohd Tarmizi masih muda lagi 27 thn! Sinar Harian pernah review restoran ni dan Masterchef Dato Fazley Yaakob pun datang makan sini.

Design dalaman menarik dan bila masuk je kita akan rasa nyaman dan santai. Sesuai sangat untuk lepak2 sampai lewat malam sambil minum kopi. 

Kalau tengok menu dia memang pening kepala...banyak sangat! Makanan2 kat sini semua memenuhi citarasa saya yang cerewet nih. Yang paling best BBQ Beef Ribs. Mesti cuba!. Tapi ingat serving nye besar jadi 2/3 orang bolih share makan ribs nih. Daging nye lembut giler!

Selain Beef Ribs saya order Carbonara, Steak Sandwich, Lamb Chop dan Nasi Goreng Ketam. Kesemua RM188 termasuk drinks. Nasi goreng tu mesti try!

Senang je nak cari lokasi restoran ni. Kalau tak tahu mana Jalan Kolam Air, cuba cari Thistle Hotel pastu ikut jer main road menghala ke RTM dan restoran ni di sebelah kanan. Area Taman Nong Chik Height. (Tel 017-7313386)

Saya ada satu je komen negative pasal restoran ni. Pelayan2 nye agak inexperience dan huru hara je nampak bila terima order yg banyak. Kadang tu lambat makanan sampai atau tak sampai langsung. En Pengurus nak kene take note nih!

Jommmmmmm kite terjah BIGFOOD pulak....!!


 photo 20141123_175215_zps8e31603e.jpg
 photo 20141123_174412_zpsa76cc235.jpg
 photo 20141123_175515_zps65b2b477.jpg
 photo 20141123_175623_zpsf479f943.jpg
 photo 20141123_175441_zpse2830bc0.jpg
 photo 20141123_175043_zpsda20f420.jpg
 photo 20141123_175201_zps2eb1b052.jpg
 photo 20141123_174726_zpsba492b0c.jpg
 photo 20141123_174453_zpsfaa02c29.jpg
 photo 20141123_182714_zpscc27fe00.jpg
 photo 20141123_182241_zps18b06430.jpg
 photo 20141123_174531_zpsd0b75f23.jpg
 photo 20141123_174324_zps4a66428b.jpg
 photo 20141123_174231_zps62f68f72.jpg

37 comments:

  1. Owh.. PapaNtiQ dah cuba ye? Kawan promo kat saya months ago tapi tak pergi cuba pun lagi... Hmmm dah tengok ni musti pergi sebelum sekolah buka.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. KOKOCINCAU....mesti mesti....tapi kene sabor dgn servicing hehe

      Delete
  2. Alaaa...baruuu jer balik dari JB. Takper, next time pergi, kena try juga. Nampak menyelerakan sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AZIELA....alamak xpe len kali contact consultant dulu bila nk dtg JB haha...

      Delete
  3. klau nekcik ke sana nak jugak paw Papa Ntiq ni..boleh gitew

    ReplyDelete
    Replies
    1. NEKCIK....pandai sungguh dia menarik hati kite...tergoda rase

      Delete
  4. Replies
    1. M.ZUL.....bila saya baca profile tuan zul terus lembik lutut.....terduduk sekejap

      Delete
    2. hehe. kenapa lah pulak?
      btw, sekarang ni memang dah kurang sikit semangat nak blog ek? byk tempat makan baru, tapi malasnya nak tulis. hehe

      Delete
    3. M.ZUL......bila turun JB bolih kite ngeteh hehe....interesting bila baca latar belakang kepakaran u nih.....

      Delete
  5. Restoran Big Food memang owesome arrgh geng... Gelas & pinggannya besaq tol... Price pun cun2 je.... hihi

    ReplyDelete
  6. Salam Papa-NtiQ .. saya dulu selalu juga berkunjung ke sini ... makanan kegemaran salted egg creamy pasta. Makan kat sini, harganya memang berbaloi dengan portion yang besar. Cuma kebelakangan ni, tukang masaknya tak consisten .. kami dah dua kali berjumpa dengan pengurusnya dan terangkan perihal inconsistency ni. Malangnya tiada perubahan. Kelihatannya adik Tarmizi ni sangat berlembut hati dengan pekerjanya. Alasan pertama, tukang masak bertukar .. yang saya kira tak perlu diterangkan kepada kami kerana konflik dalaman seharusnya tidak di war warkan pada pelanggan. Tapi kali berikutnya masalah yang sama tetap berlaku beberapa kali ...
    dan ini mengecewakan. Harap harap pihak pengurusan lakukan sesuatu sebab bagi saya, kedai ni ada potensi. Tentang masalah pekerja yang kurang pengalaman tu saya setuju - untuk pihak pengurusan yang dah berpengalaman mengendalikan restoran yang lain, saya kira soal latihan harus di titik beratkan. Nanti PapaNtiq boleh juga cuba restoran yang sederet dengan BigFood ni, namanya Olive Music Cafe kalau tak silap saya. Harganya boleh tahan mahalnya kalau nak di bandingkan dengan BigFood ni, tapi makanannya lebih teruk kalau nak di bandingkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ROSDI EUNOS......terima kasih informasi yang di berikan. Ini la dia masalah dengan pengusaha melayu. Potensi ada, market ada, modal ada...tapi pengurusan lemah dan tak ada initiative untuk improvement. Sayang sekali.

      Delete
  7. baru jmpa blog ni...thanks bg sy byk idea nk makan kt mana ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYIKIN.....you are welcomed. Tima kasih sudi follow blog saya....

      Delete
    2. dh try bln 11/1 ritu. sedap & harga berpatutan
      cuma jenuh nk abiskan sbb byk..hehe

      Delete
  8. sedapnyer.. akan ku cari restoran ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. NURUL SHUHADA......cari jangan tak cari....

      Delete
  9. PapaNtiq..sila singgah teratak 66 sekejap ye!!!!

    ReplyDelete
  10. Bagus bila ramai anak muda melayu berjinak2 dalam dunia perniagaan makanan...harus dipuji & disokong..
    Saya blh pernah sampi lagi ke Bigfood...Tp byk komen negative yg dikongsi dkt FB johor sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. NADRI MOHD...hi...betul tu....ni la dia masalah pengusaha2 melayu...tak peka dengan teguran

      Delete
  11. ya ampunn... enak bangattttt lamb & beef rib tu

    ReplyDelete
  12. Hi Papa- NtiQ, bigfood.... serving pun big big juga? LOL Bila free, I belanja you? Apa sal tak pernah tunjuk gambar you tengah makan ke, tengah ordering ke? Sudah blogging lama pun malu malu miow miow lagi? LOL I nak the nasi goreng ketam, please.

    P/S Kalau ada dapat Chinese new year ang pau packets, tolong simpan for me. You ada contact for BSN, Bank Islam punya ang pau packet? Thank you, I hutang you lunch or dinner. :))

    Have a nice week ahead,regards.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMELIA.....happy new year to you!! ....i tak simpan angpow envelopes lagi pun no one yg terfikir nak kasik to malays hehe....anyway kalau terrrrrjumpa yang cantik punye i will mail to you ya....who knows maybe my chinese friends ada extra yang tak pakai.....

      Delete
  13. Nice info gan! Doain yaa semmoga ane bisa datang ke Malaysia nih biar bisa icip-icip masakan khas sana juga. Thnks gan infonya ^^

    ReplyDelete
  14. Nice article, thanks for the information. It's very complete information. I will bookmark for next reference
    Cara Menghilangkan Jerawat

    ReplyDelete
  15. Hi, boleh visit villa 827 di A Famosa Resort:) 5* villa

    www.villafamosaresort.com

    ReplyDelete
  16. 1.Pinggan makanan sumbing.
    2.pelayan tak serius...bergelak ketawa semasa kerja.
    3. Pelayan tendang tisu tangan kat lantai.
    4.peristiwa berlaku pada ahad 3 may 2015 jam 7.45pm...

    ReplyDelete
  17. Nak jemput food testing ikan patin masak tempoyak di restoran dapor koi no2-g jalan putra 2 taman putra kajang... Bersebelahan tol sg ramal hala ke putrajaya

    ReplyDelete
  18. Gua sakit perut mkn kat cni 5org pergi semua cirit

    ReplyDelete
  19. sedapnyaaaa... lapar pulak tengok

    ReplyDelete
  20. tak sangka mana2 review pasal bigfood ni rata2 kecewa dengan service order lambat terima dan tak sampai langsung. Nampaknya mmg tak sesuai untuk saya. terima kasih atas review ni.....

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Papa ntiq...sy ade satu hotel hotel restaurant nk share n really suggest 2 everyone to come....restaurant v8 hotel d nusa bestari.....mmg sgt2 tbaek..dgn harga yg amat reasonable n kualiti n kuantiti mknn yg byk....try la..

    ReplyDelete
  23. ermm. nk mkn sini. sapa nk teman?

    ReplyDelete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!