Thursday, 19 April 2012

BANAFEE VILLAGE, JOHOR BAHRU

ADDRESS: 9022 Jalan Dato' Abdullah Tahir, 80300 Johor Bahru. Senang jer nak cari..depan New York Hotel ....TAPI....jangan pulak tersilap dengan "Banafee Restoren" yang sebelah tu (yang tu restoren asal...makanan dan service VERY TAK bagus banding "Village" ni....baca entri saya kat sini)


Village di buka 24 jam! so kalau lapar kat JB malam2 buta tu bolih la terjah sini. Malam2 ada live band lagi! Bermacam masakan ada dari masakan arab, minang hingga seafood. Masa saya pegi malam tu memang pack dengan customers walaupun meja yang disediakan banyak. Suasana sini selesa dan sangat luas. Boring kalau kite pegi tempat yang meja berhimpit sampai kerusi kat belakang pun terkena kan??


Bolih dikatakan harga sini agak mahal tapi OK la tu bagi saya memandangkan tempat nye. Saya order nasi ayam penyet (RM8), nasi goreng kampung (RM7.90), kway teaw goreng (RM7.50), set gulai ayam (RM8), sotong bakar (RM12), ikan pari bakar (RM34....menyesal tak sedap yang ni saya TAK rekomen!!). Campur minuman semua RM85 untuk 4 orang.


Jom terjah sini!!

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


Photobucket
Photobucket
Photobucket


Photobucket


Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

45 comments:

  1. Alamak ha..sotong bakar tu menarik selera betullah Papa. Eh, Papa dah x segan ambik gambar makananlah...heheheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela...saya buat selamba je haha. Saya pakai camera compact yg kecik dan nipis sesangat so org tak perasan pun. Auto focus dia cepat so satu saat je ambik gambar. Flash tak perlu.

      Delete
  2. Dah sekian lama tak gi JB... Last pergi 1995... mcmana JB sekarang ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OGYEP...ermmm sejak 1995? dah banyak restoren2, warung2 dan gerai2 kat JB nih hehehe...saya pikir pasal makan jerr

      Delete
  3. x try sup tulang merah? dengar kt sana ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HARUMI ISAO....tersilap tak try...rugi rugi..nanti Harumi pegi sana dan report R & R kat saya ok?

      Delete
  4. Hi Papa-NtiQ, you pandai jalan2x cari makan, ya! :)
    Your blog very informative, kalo cannot decide where to makan, singgal blog you dulu to make decision. hahaha

    Itu warong yang betul2x depan AIA building, ada jual roti canai super mini size dgn kuah sardine. Sedap roti nya tapi kena makan 3 hingaa 4 keping lah. Time niaga pun super mini 12pm hingga lebih kurang 3pm aje.

    P/S Have you been to Danne's cafe at Tmn. Daya? One of the best too, try their morrocan chicken, nasi serai, beryani,etc...all excellent.
    Have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah Amelia i kena pegi tu kat Danne's cafe...bukan jauh pun rumah i dengan tmn daya....eh you tengok la i comment kat latest post Uncle Lee hahaha...jangan marah tauuu

      Delete
    2. Hi Papa-NtiQ, sori itu nama salah should be Dann's Cafe kat Jln Sagu 15 tapi Sunday tutup. Operating hours sampai 7.30pm aje. Very nice friendly Malay couple, semua menu owner masak sendiri.
      They have laksa Johor, nasi lemak, mee rebus, S'pore meehoon, beryani mutton,prawn,chicken,fish all excellent.
      Then balik tah pau their fruit juice dari Egypt. BEST! You try the mango and tropical flavor. I sudah order few bottle tapi belum sampai lagi.

      Selera Anggun,Jln Sagu 13 sambal sotong and mee wanton sedap. And their sambal belacan pedas but best. Enjoy your makan-mania.

      Nanti I singgal read your comment. Kalo I marah, I ambil tepung expire baling kat you aje lah, apa susah sangat! Best kalo baling lepas you kena hujan, you iamgine lah. LOL

      Jangan marah ya, I just kidding.

      Delete
    3. TQ TQ Amelia...ini interesting information. Sure i akan pegi Dann's Cafe and Selera Anggun...nampak macam kat jalan yg sama so senang la....I tunggu jer you baling tempung haha

      Delete
    4. Hi Papa-NtiQ, lupa nak inform you pergi Selera Anggun jangan lupa makan Nasi Hujan Panas dan minum Air Mata kekasih. Tapi lepas minum jangan cari pasal, hahaha
      Sori typing error should be Jln. Sagu 17.

      Oh.. don't step in to Restoran Belanga 1 di Tnm. Daya, makan tak sedap and harga cut throat.

      Read your comment already, hahaha funny but not all ladies macam ini,ok

      Have a nice weekend makan mania

      Delete
    5. Amelia...nama foods and drinks kat situ romantik lah nanti i jatuh cinta kat makcik yg masak tu haha. i nak order nasi hujan lebat sure ada punye sebab sekarang kan JB hujan je.

      Delete
    6. Hi Amelia, I used to eat that roti canai mini but I could not find that warung there anymore. I betul2x miss that roti. Dah tutup atau pindah ke? Would appreciate if you could find me the roti canai mini again. Tks! My email address is ahmadiskandarkl@gmail.com

      Delete
    7. Hi Ahmad, I have not been there for quite sometimes, so not sure if he pindah or balik kampong. I heard his wife from Indonesia. Anyway if I happen to jumpa the warong I'll inform you.

      There is another store selling this mini prata at CIQ but not so tasty.

      Delete
  5. salam untuk papa dan mama ntiq..... ini mummy ntiq datang bertandang...ha..ha..ha

    Boleh tahan juga harga makanan kat restoran banafee....
    kalau sedap mahal sikit pun kita tak kesah kan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arizakiah betul tu!..pandai dia anak beranak dok mekap pengantin yerr!

      Delete
  6. Papa...saya baru2 ni pernah sampai kat JB...tapi dok sana semalam aje ikut cik abang meeting kat sana... masa makan kitorang pi makan kat Restoran Singgah Selalu...boleh tahanlah jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. aNIe..Singgah Selalu tu femes tapi saya dah biase sana dulu2 masa mula2 bukak so dah lama tak pegi.

      Delete
  7. nice entry & nice shot... best2 gambo semua... klu lepas setiap gmbo ada nama menu lagi terangkat!

    tpi betul mkanan sini mahal sket dan tak semua sedap pun kan..
    sya dah 2 kali ke sini tapi lum sempat uat post lagi...huhu...

    p/s: salam kenal dr org Jb gak...
    say pun tak pndai about meta tag ni... kena rujuk blogger lain... cuba usha denaihati.com @ ariffshah.com @ www.forblogger.net...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok mamaNoriz....anyway TQ la sudi datang kat blog saya...singgah2 la lagi nnt k?

      Delete
  8. oh ohhhhh~ lap air mulut air mata nengok makanan! dasar pemakan tegar la katakan! :p

    oh, JB... rindu JB! saya belajar kat utm skudai dulu. so, sempatlah merasa jadi rakyat jb utk 5 thn tapi dulu mana ada nak jenjalan carik makan camni, duit cukup2 jer. silap haribulan mkn megi kat bilik jer bila ujung2 sem. hehehhee...

    pisst, papa ntiq... nanti blanja nasi penyet banafee boleh? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. InaAchik...skrg dok mana..balik la JB baru la nostalgia memanjang....contact jer kiter sure blanje nyer

      Delete
  9. Alaahai... terliur tengok semuanya.. rindu kat JB... kita dah menetap di Ganu ni... adeh...

    Terima kasihlah kerana sudi tinggalkan komen di Kaytieze Blog, pasal buku2 kenit tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TIE no problem singgah2 la selalu ok baru dapat lepas gian JB

      Delete
  10. Hello Papa, wow! I am very impressed! Love this place! Bila saya balek kampong one of these days, must check out this village.
    Love the food dishes, and prices reasonable too.

    We do have Malaysian restaurants here in Toronto, but not the same, the atmosphere lain. We even have banana leaf rice here too.
    I bet lots of Singaporeans come over too.
    I guess you live to eat, huh? Ha ha.
    Have a great weekend.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Uncle Lee. Bila you balik JB I will belanja ok!

      Delete
  11. akhirnya da jejak ke banafe village.. congrates!!..

    Singgah selalu dah tak relevan lagi ar.. tapi.. singgah selalu da upgrade ade steamboat grill lak..

    tp sini best sebab ada live band.. dan environment dia santai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tu CIK NAD tapi saya nak kene gi singgahselalu jugak sebab nak masuk dalam blog saya hehe

      Delete
  12. dulu study kat JB..dah lama tak kesana ..:)nanti 1 hari boleh try makan kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. WA thanks ya for your comments dan sudi follow sini

      Delete
  13. salam...saya selalu singgah kat blog papa ni sbb saya pn suka makan...hihihi....Dan's cafe di tmn daya mmg blh thn mskn dia...papa dh try masakan arab di restoren Hanin di Larkin...pn blh tahan juga hrga pn x lah mahal sngt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks RITA. dah dua orang rekomen Dan's cafe nampak gaya saya kene terjah la sana!!. Restoren Hanin belum lagi tapi ari tu ternampak flier dia. Atas sikit dari stadium tu kan. Kalu selalu singgah blog saya sila2 la follow yer TQ TQ TQ

      Delete
  14. betul...restoran hanin tu di bangunan dkt stadium larkin...nanti saya folow...

    ReplyDelete
  15. Ni ke restoran kepunyaan pelakon yg nama Betty Benafee tu?

    Suasana restoran kelihatan happening sekali. Bila la dpt terjah JB nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. JUADAH...yup yg ni kepunyaan artis tu...tunggu cuti sekolah akhir tahun dtg JB hehe.

      Delete
  16. tak sangka depan new york hotel je tempat ni. Hari tu pusing2 cari tak jumpa, maklumlah bukan orang johor. Lain kali mesti jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. HONEYBEE...yg betul2 depan new hotel tu Banafee kecik jer...you pegi kat depan skit dalam 100m baru jumpa Banafee Village yg baru tu

      Delete
  17. servis dkt benafee tu memang x ok and waitress dia sombongggg sangat tapi sbb tempat tu hot spot utk orang yg nk mkn ayam penyet,tempat tu sentiasa ramai....

    tried benafee village sblm ni, lebih kurang je dgn benafee lama...
    servis slooowwww sangat....5 minit baru waitress datang bagi menu sedangkan ktorang duduk betul2 sebelah cashier...
    makanan lambatttt snagat sampai and dua kali orang slh hntr order kat meja kami...
    makanan dia? so-so je sebab x boleh nak habiskan nasi goreng ayam merah dia...
    harga ok la banding dengan tempat...
    tempat pun cosy...
    cuma diorang kena tmbah kualiti servis...

    ha panjang lebarrr komen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KETAWARIANG...pergh panjang lebor komen TQ TQ kalu style saya, saya akan buat bising skit kat counter masa nak bayar supaya dia tahu apa berlaku

      Delete
  18. Fоr most recent news you have to pay a vіsit world ωiԁe wеb and
    on world-wіde-web Ӏ found this web pаge as
    a beѕt site for hottеst uρdates.
    My web-site - short term loans for bad credit

    ReplyDelete
  19. I blog frеquеntly аnd I rеally thank you foг your іnformation.
    Thіs article has really pеaκed mу inteгest.

    I am going to bookmark уour website anԁ κeep chеckіng fоr
    neω infοrmation about once ρer week.
    I subscгibеd to your Feeԁ as well.
    Also visit my webpage ; how to stop snoring

    ReplyDelete
  20. My bгother recοmmendеd I might like this ωeb sіte.

    He waѕ totally right. This post truly madе mу day.
    You cann't imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!
    Here is my page - 1 month loan

    ReplyDelete
  21. I visited several wеb pagеs hoωeveг the audiο quality fοr audio songs exiѕtіng at thiѕ web site іѕ actuаlly wonԁerful.
    Feel free to visit my web site - loans for bad credit

    ReplyDelete
  22. May i check is there any seafoods there??

    ReplyDelete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!