Sunday, 8 April 2012

ZZ SUP TULANG (Part 2), JALAN PETRIE, JOHOR BAHRU



Dulu 13 Januari 2012 saya dah masuk entri pasal restoren ni tapi gambar tak berapa clear la sebab malam hari so kali ni saya post sekali lagi sebab kebetulan sabtu lepas pegi makan masa time lunch. Sempat buat selamba klik2 sana sini (demi untuk tatapan semua bloggers tauuuu)..... baru clear pictures kan? Rilek2 bawah pondok kat celah2 pokok menghijau sambil di tiup angin sepoi2 ewahhh!.
Senang jer nak carik...belakang bangunan JKR JB kat Jalan Petrie (atas sikit dari Hospital Johor Specialist). Bawah sekali tu ada name card.
Harga jangan risau laaa hari tu saya order sup tulang, mee johor, mee penang dan nasi ayam penyet baru jer RM30....yum yum pulak tu!!
Jadi apa lagi tunggu2....jom terjah!


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

32 comments:

  1. Salam papa ntiq,
    Mnarik tmpt mkn kat situ..kalo dkt nk juga terjah..
    mngingatkn sy satu restoran di miri.tp buka sblh mlm shj.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh yer ker HaSue. TQ yer sudi jenguk blog saya walaupun bizi dok mencuba resipi2 kat dapur tu hehehe

      Delete
  2. Hi, how you doin'? Wow! Tempat ni betul food paradise.
    I suka the dishes you had, looks really delicious.
    I think you and family live to eat, ha ha.
    Malam ada buka tempat ni?
    You have a nice day.
    Keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Uncle Lee...tempat ni buka malam....famili i makan untuk hidup and hidup untuk makan haha. Bila u nak balik malaysia Uncle Lee?

      Delete
  3. salam kunjung balas ke sini papa-ntiq, tq sudi singgah my blog.best tgk tempat mkn kat sini..terubat rindu saya nk blk mkn kat Malaysia:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ kembali Nieza. Cantik gambar2 dalam blog you. Selamat bergumbira di Finland!!

      Delete
  4. salam,

    sy penah beberapa kali makan kt sini... dulu sy dok menyewa d rmh wakaf di hadapan kubur diraja mahmoodiah (betul2 dpn kubur diraja)... kt sini makanan quite ok tp a bit priceylah... yg sy suka kat sini bubur nasi, laksa (kuah die sedap) n mee rebus tulanglah... tp nasi ayam penyet tu sambal die tak best, mcm sambal belacan biasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang biase la ye Areef kat sini. Harga bagi saya ok je. Sambal ayam penyet nye saya kurang arif sebab biase kat sini saya order sup tulang je makan ngan nasi putih. Anak saya suka ayam penyet dia.

      Delete
  5. klu kat jalan mahmoodiah tu ada 2 tpt makan lg yg best... 1 kedai makan ada gambar2 lama, kat sini best tahu goreng die... tp makanan tk byk pilihan, ada beberapa je... tp mmg trademark kedai ni... pastu ada satu lg warung nasi lemak berlauk pun ok, dulu kecik je, tp bru ni sy gi dh berkembang maju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Areef, masih ingat nama kedai makan tu? saya tak perasan lak

      Delete
  6. sy tk igt nama kedai tu... klu lalu jln kubur mahmoodiah klu belok jlm mariamah kan utk ke zz ni... tp yg ni terus ke jalan yahya awal, sblm surau... kedai tahu bakar n nasi lemak tu dekat2 je... erm, maybe biasa harga di jb camtu kan... chicken chop hutan bdr dh cuba belum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Areef, chicken chop hutan bandar yg RM5 tu ke? saya dah try..sekali je. tapi dia nye lamb chop lagi ok kot.

      Delete
  7. Bila outstation ke sini, saya akan cuba

    ReplyDelete
  8. Hi Papa-NtiQ, thanks for sharing this makan paradise. All the food look sinfully delicious.
    How can I ter-miss this place pulak? LOL
    I'll drop by one of this day for the sup tulang.

    Have a nice day.

    ReplyDelete
  9. Hi Amelia...you ter-miss sebab i baru jer buat blog ni 4 bulan lepas...keep in touch ok....TQ Amelia!

    ReplyDelete
  10. assalmualikumm
    papa ntiq

    terharunya kamu ke blog saya.. blog yang biasa2.. entry campur aduk..
    oh.... ke ZZ jua ya.. memang ngamkan...
    entry saya tu dh lama...

    seminggu lappy rosak, tak bt kunjungan balas..
    apapun...
    suka sbb kawan2 saya ada kat sini.. mcm hsue,nieza,ustaz azaref dan lain....
    terima kasih ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi CR, lappy rosak? eh eh eh blogger mana leh lappy rosak...terkedu nanti.... TQ sudi datang nanti singgah la yer sini lagi

      Delete
  11. hehe..cikwan orang setiu..kerja kat kemaman.. =) Ada 3 tempat yang cikwan paling suka keropok dia. 1 dekat Kuala Terengganu..area Bukit Tok Beng. dekat sini dia punya sistem memang canggih la..pakai angka giliran tau..so paham2 la kalau pakai no ni,..pernah skali cikwan pegi,..tunggu sampai 2 jam..last2 tak jadi beli..sebab lama sangat menunggu. satu lagi dekat Dungun, kedai ni ok. servis dia tip top! cikwan kalau kawan2 kirim..suka beli kat sini,..sebab dia dah pack siap2. kira macam keropok segera la. ada 2 jenis atau 3 jenis, rebus dan goreng..then sata segera pun ada. satu lagi dekat Pantai Kelulut, Marang. Nama kedai kalau tak silap,kedai keropok 008. Tapi ni pandangan cikwan je la...tak tau jugak selera papa & family macam mana =) datang terengganu bagi tau la ye..

    boleh tengok kat link ni

    http://dungun.net/2010/04/keropok-sri-sura/

    http://blog.penyubiru.com/2011/05/keropok-lekor-btb-bukit-tok-beng-kuala-terengganu.html

    http://www.eyriqazz.com/2011/01/keropok-lekor-008-pantai-kelulut.html

    harap ia membantu. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIKWAN....information yang menarik...TQ bebanyak!!

      Delete
  12. salam Papa_NtiQ..
    masa dok Johor, saya suka ke restoren ni..tp cuma makan mee rebus tulang je lah.. mmg sedap sgt mee rebus tu...skg, saya dh pindah balik ke Terengganu.. nk makan mee rebus, kena masak sendiri...tp kt sini nk dpt bekalan tulang kambing tu susah sket.. sbb kt sini popular dgn gearbox lembu yg besar gedabak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh yer ker NONIE...kesian...tapi sama la tu kat johor pun nak carik nasi dagang yang original macam kat terengganu pun susah nyerrrrr....jadi ada untung rugi nye kan?

      Delete
  13. Mee rebus tulang ZZ ... rasa biasa2 aja. Bukan nak condemn, tapi memang tak ada yang istimewanya. Kalau nak kira, mee rebus stulang & mee rebus hj wahid taste much better.

    Another thing, mee rebus tulang kat ZZ portion sikit sangat. Tulang jer banyak. Kalau lah tulang2 tu boleh 'dikunyah & ditelan', lain lah jugak.

    Kedai makan yang ada gambar2 lama tu namanya Warong Saga.

    WS ni masa tahun 90an and early 2000s memang gah. Tapi sejak owner dia sakit, quality makanan and service memang dropped terus.

    Ikhlas cakap, banyak lagi tempat2 lain yang ada menjual makanan yang sedap2. ZZ Sup Tulang and WS ni boleh dikatakan average aja. Cuma kebanyakan orang kita ni macam tak pernah makan pulak bila bercerita pasal tempat2 makan mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen yang menarik TQ. Warong Saga saya belum pegi lagi tapi selalu dengar orang puji tempat tu. u tahu tak mana nak carik sup tulang merah yg best kat JB ni?

      Delete
  14. Sup tulang merah in JB. From what I heard, di area Bukit Aliff, Tampoi, ada restoran yang jual sup tulang merah.

    Another one is at Banafe Cafe/Village.

    But, one thing that I know for sure, STM ni asalnya dari SG. If you want to taste authentic STM, you should go to Golden Mile Food Centre at Beach Rd, SG. Best of luck! : )

    ReplyDelete
  15. As salam. Saya pernah makan di sini. Mee tebus tulang sangat sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AZIE...TQ sudi jenguk dan follow blog saya...singgah2 la selalu yer kat sini!!

      Delete
  16. menarik..nak beri cadangan restoran my friend yg terletak di tepi jalan highway pasir gudang -kempas..sedap gak makan kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tahu restoren My Friend tu tapi belum pegi lagi...TQ!

      Delete
  17. Pada pendpt sy pula, sedap lagi mee rebus lan janggut. Baru je sabtu lps ni mkn mee rebus zz, rasanya biasa2 je. Klu nasi lemak sdp, kat gerai wak kentut kulai besa, boleh cuba customer mmg ramai tp nyamuk byk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK...kalu dapat kasik address baru senang nak pegi. Saya tak penah dengar dua tempat tu.

      Delete
  18. ermmmmmmmmm maap laa nk komen cikit wak kentut tu sy rasa xcukup sedap kalau nk cub bole aja apa salahnya
    " org ramai xtentu betul2 kow kow" rasanya

    ReplyDelete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!