Saturday, 28 April 2012

WARISAN TERATAK IBUNDA, KG MELAYU MAJIDEE, JOHOR BAHRU



Address : No.15A Jalan C, Off Jalan Masjid, Kg. Melayu Majidee, 81100 Johor Bahru
Satu lagi restoren yang saya kerap kunjungi di bandar JB.  Tak jauh dari masjid besar Kg Melayu dan menyediakan nasi campur dengan pelbagai gulai, bubur nasi dan ayam penyek. Kueh dan cake banyak jugak. Harga kat sini biase je tak mahal.
Tiap isnin ada pasal malam sepanjang jalan depan restoren nih...wajib!
Bulan Ramadhan ada bazaar paling femes di JB sepanjang jalan depan restoren nih...wajib jugak!


20120422_142729

20120422_142622
20120422_142210
20120422_142156
20120422_143906
20120422_141640
20120422_141533
20120422_141458
20120422_140110
20120422_140142
20120422_140129
20120422_144006
20120422_143336
20120422_142354
20120422_141132
20120422_142338
20120422_142135
20120422_140844 20120422_142119

28 comments:

  1. Bilalah agaknya ogyep nak sampai Jb lagi ya... nak try gi tempat yg Papa rekomen..

    ReplyDelete
  2. OGYEP...tak perlu dtg JB... just tengok gambar2 sini pun dah memadai untuk lepas gian :)

    ReplyDelete
  3. Isk isk isk.... ini tempat asal kita. Kampung Melayu, rumah atok kat sini, lorong tentera... lama tak balik... aderk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo gitu TIE. Sini kalu time ramadhan memang wajib terjah bazaar kg melayu. Betul2 depan restoren ni kan. Pasar malam tiap hari Isnin pun ok gak saya suka beli lauk2 kat gerai2 kelantan. Jom balik JB haha.

      Delete
  4. Dah lama x ke JB...boleh la singgah nanti

    ReplyDelete
  5. thank you for the address. Might bring my family there.

    ReplyDelete
  6. Hi Papa, pandei you jalan jalan cari makan, tak lama lagi boleh join TV3? hehehe

    I suka itu ice cream cake, it's to die for type. yum yum
    Nanti senang gua mau singgah, thank you for sharing.

    Have a nice day,regards.Amelia

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMELIA...sebab i makan untuk hidup dan hidup untuk makan hahaha

      Delete
  7. LAUK NMPK MENARIK....SELAIN NASI ADA GORENG2 OR MI TAK??

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIK HARUMI ISAO....yg goreng2 pun dia ada buat

      Delete
  8. dulu kalau malam isnin je msti ke pasar malam kg melayu...dan bulan ramadhan kalau x ke pasar ramadhan kg melayu ni x sah...kalu nak makan steamboat...mesti makan kat depan pjbt pos kg melayu...ABC pun mesti beli kat kmpung melayu...bnyklh yg best kat cni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. RITA...memang memang!! wajib gi bazaar kat sini time ramadhan. Pasar malam Isnin pun wajib gak hehe...jgn lupa murtabak kat depan masjid tu.

      Delete
  9. Ni dah kira kampung saya la ni... Teratak Ibunda is good for Sunday breakfast. Banyak choice, cuma kena datang awal sebab org Spore nanti conquer semua meja.

    Lagi satu tempat saya boleh rekomen utk makan malam Melayu Siam food ialah Restoran Anggun di Larkin Perdana. Cuba try dia punya siakap goreng cili chiangrai dan daging kari hijau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. OLDSTOCK...betul tu!..ermm Restoren Anggun tu i tahu tapi belum ada kesempatan nak terjah sana...one day kene singgah masuk blog kan...tunggu hehe

      Delete
  10. kalau martabak saya suka yang kat kg kurnia ...martabak jumbo cheese...yg kat kg melayu dulu martabak tomok ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Rita, kg kurnia punye murtabak kira ok la, cuma yg x best nye, penbuat murtabak tu kuku dia x ingat panjang, hitam plak tu..... lps trnpk rupa kuku itu, trus i da stop beli kat situ.

      yg bagus nye plak, setiap kamis diorg akn sedekah kat bdk2 skolah agama yg lalu lalang kat situ. skolah agama opposite tu je kan.

      Delete
  11. wahh..sgt menarik...
    dah menu pon marvelesss

    ReplyDelete
    Replies
    1. LYAfrina...jenguk2 la selalu yer TQ kerana follow.

      Delete
  12. WTI ni dulunya Restoran Faridah. My late mom used to frequent the restaurant to buy Malay desserts ... during the month of Ramadhan. This was during the late 90's.

    I noticed it too. Many Singaporeans are now flocking and making their way to Kg Melayu Majidee. Mostly for makan2. LarkinSentral/Pasar Larkin and Plaza Angsana for shopping.

    But Kg Melayu Majidee -- it's easy to spot Singaporeans there these days.

    Restoran Anggun -- the one at Larkin Perdana is just so-so. Not bad, but not too special either.

    Cuma satu aja. Kenapa tuan milik Restoran Anggun kat LP tu malas sangat hendak membersihkan restauran dia?

    Pada dinding2 restoran tu, kotor betul. Kalau dilap, dibersihkan apa salahnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam biase kat sini...Tinggal di JB?

      Delete
    2. Yup, previously was Faridah Restaurant & still the same owner until now...

      Delete
  13. Replies
    1. FABULOUS ME... Tadi balas visit blog u...saya suka format blog macam tu berkonsepkan makan2 dan jalan2...definitely i pegi jenguk lagi!!

      Delete
  14. Good info. Thanks. Saya dan keluarga jalan2 JB. Akan ke restoran yg disyorkan.

    ReplyDelete
  15. tempat2 makan kat jb ni biasanya akan jadi mahal (bagi orang jb) bila jadi tumpuan singaporean.
    BOSAN LAAAAAAAA!

    ReplyDelete
  16. Nak tumpang tanya...ada x sape2 kat sini yg kampungnya mmg di kg melayu majidee tu?...sy nak cari adik beradik sebapa...nama arwah bapa sy Wan Mohd Bin Abdul Hamid no ic 1813095...klau ada ape2 info bole call sy or whatsapp/wechat di no 0126947078...terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 bloggers disini dapat membantu tuan

      Delete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!