Wednesday, 3 October 2012

NASI BERIANI MOHD SHAH, BATU PAHAT, JOHOR

Pertama kali ni sampai kat gerai Mohd Shah. Dah lama sangat mengidam nak pegi sini tapi baru sekarang dapat rasa nasi beriani yg femes ni.

Kat Johor ni kalau sapa2 cakap pasal nasi beriani memang tak sah kalau tak sebut kedai Mohd Shah.

Kebetulan masa tu saya kat Air Hitam so tengah2 survey nak makan tengah hari tetiba teringat pulak pasal gerai ni jadi apa lagi...zasssss ler ke Batu Pahat..... 30 minit jer dari bandar Air Hitam.

Lokasi nye kat Medan Selera Peserai betul2 depan Hospital Pakar Putra....senang je nak cari tapi jangan pegi hari Jumaat sebab dia tutup!

Jangan lupa ye acar buah (dia atur sebelah kaunter bayar)...sedap giler!

Lepas makan ingatkan nak tapau tapi habis pulak lauk...haaa?? belum pukul 2 ptg lagi nih! tapi kat papan tanda kata bukak sampai kul 10 mlm ish ish ish....nasib baik sampai awal kalau tak mengidam lagi la jawap nye.

Jom layan gambor2 kat bawah......
   

P1050588
P1050511
P1050513
P1050488
P1050483
P1050500
P1050487
P1050508
P1050507
P1050516
P1050517
P1050518
P1050514
P1050503
P1050496
P1050520
P1050519
P1050521
P1050485

49 comments:

  1. Tapi saya dan family rasa Nasi beriyani dia kurang kick. Kadang2 nasinyer kerass sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AZIELA...oo ye ke. Masa saya gi ok je. Tekak masing2 kot. Harap Aziela sihat walafiat lama tak dengar berita :)

      Delete
    2. Tak pandai makan baryani ni

      Delete
    3. Kumpulan FILM INDOXXI Terbaru 2020

      Nonton INDOXXI

      Nonton LayarKaca21

      Nonton Bioskopkeren

      Nonton Film Terbaru


      Nonton Disini Drakor Terbaru

      Nonton Disini Serial MandarinTerbaru

      Nonton Disini AnimeTerbaru

      Nonton Disini Film India Terbaru

      Nonton Film Gratis

      BIOSKOP LAYAR KACA

      TERBARU DAN TERLENGKAP SILAHKAN KLIK LINK DI ATAS YA :)

      Delete
  2. x penah sampai tapi salu kirim orang tapaukan... tapi memang sedap.... aritu kepingan skali tutup daaaaa soooo beriyani power menjadik penganti sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. LIDIA SURAYA...dengar kabar kedai beriani power pun hangat jugak. Banyak review bloggers kata beriani power bagus. Nanti saya gi terjah sana pulak hehe

      Delete
    2. memang terbaek papa ntiq tapi kn g cepat gak jangan tgu kul 1 tau

      Delete
    3. LIDIA SURAYA....wokey cik lidia nanti kebetulan sampai air hitam saya terjah kat batu pahat pulak...bila pulak pegi semula legoland hehehe

      Delete
  3. acar dia nmpk menarik...berapa RM ek sebekas??

    ReplyDelete
  4. lama tak pekena beriyani gam md shah ni...dekat setahun. kat sg petani ni ada satu kedai nasi beriyani gam. bila kita sembang2, dia ni org peserai dan "anak murid" md shah. tapi...tak dapat makan sana selalu sbb bila mai org ramai dah beratur pjg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANIM...best jugak tu kat sg petani ada anak murid dia buat bisnes beriani ni. Beratur panjang tak pe janji tak ngidam hehe

      Delete
  5. insyaAllah klu gi batu pahat...
    nak cari gak nasi beriani mohd shah nie...
    sedapppnya tengok....
    selalunya mas beli kat segamat jerk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAS...tq yer sudi singgah blog ni. Hmmm tak perasan lak kat segamat ada beriani. Jumpa lagi ye.

      Delete
  6. mmg sedap acar buah dia kan??
    tq sbb sudi jengok blog saya....
    saya dah follow sini.... blh la kt share info pasal makanan dengan semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAEDAH SYAKIR...TQ sudi singgah dan follow blog saya

      Delete
  7. terima kasih jenguk blog http://terajubintang7.blogspot.com/.
    memang best Nasi beryani Md Shah ni. Kalau kami ade keje di batu pahat, tak nasi beryani, pekena asam pedas.

    ReplyDelete
  8. Heellllooooooo.......Papa,Oh..Papa ( dengar tak I jerit kuat kuat)

    Pandai jalan jalan cari makan nasi beryani sedap sampai Batu Pahat, so mana my share? Sampai hati you tinggal your fruit heart ya!!! hahahaha....

    Pssttt... masa makan tengah berangan cubit pipi I lagi? arrrhahahahaha..........nak balik umah makan grilled udang. See you, have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMELIA...helo sayang! walaupun physically kat Batu Pahat tapi hati i tetap duk sebelah you kat JB haha...

      Delete
  9. Salam Papa NtiQ..cepat cari briyani yang tersedaap di JB ..Nekcik nak JJCM JB nnti ujung ujung tahun ye!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. NEKCIK...!!!!...nanti refer kat blog saya dulu sebelum sampai JB....erksss alaaaa kat bandar JB mana ada beriani best kalau tak dah lama saya masuk entri sini....JB femes ngan seafood jer

      Delete
    2. Kt kulai ada 1 restoran biryani baru bka. Power giler....cuba la.. Rugi klau x cuba. Namanya Restoran Biryani Power. Ianya x sma ngn bariani power batu pahat tau. Lain.

      Delete
  10. Salam bro,

    Beriani Mat Shah Peserai ni memang tempat favourite saya zaman akhir 80an dahulu semasa jaga projek-projek area Batu Pahat. Lepas tu lama tak pergi sebab dah pindah kerja tempat lain. Around a few years ago, ada jugak lalu BP dan singgah makan kat gerai ni. Macam one of the commenters said, tak sesedap zaman mula-mula dia berniaga dulu.

    Anyway, kalau di JB, cuba try kedai Pondok MS Beriani kat BBU atau Beriani Ambok kat Larkin Perdana. Ada someone bagitau saya ada beriani hyderabad yang sedap kat area Kempas, tapi saya belum try lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OLDSTOCK...helo brader! wah 80an dah ade ke md shah ni! Saya belum cuba lagi restoren2 beriani MS dan Ambok. nak kene terjah tu one day
      Beriani hydrabad tu kat area perumahan TNB Kempas. Best jugak.
      Jumpa lagi ya!!

      Delete
  11. salam..
    posting ni memang best. kena pulak pasal briyani. btw nak tnya kenapa ya kalau sebut nasi briyani, lazim kita akan igt yg batu pahat punya? memang sana mcm origin dia ka atau sana byk spot briyani yg best?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beriani bukan originate dari sana hanya kebetulan Mohd Shah ni femes dan di gemari so dari situ ramai yang tumpang sekaki untuk bukak restoren2 beriani kat BP. Secara tak sengaja BP di penuhi dengan restoren2 beriani....sedap ke tidak tu lain cerita la kan....

      Delete
  12. Replies
    1. Kalu minat blog ni...follow la yer TQ TQ TQ

      Delete
  13. Kerap juga makan di sini bila balik kampung...

    ReplyDelete
  14. Saya dulu pun selalu makan kat sini bila balik kampung.. Lepas tu dah tak pergi dah sebab nenek dah duduk kat KL.. hehe.. tapi memang puas makan kat sini.. Nasi banyak, portion lauk pun just nice.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAZWAN SAMIAN...owhh best la tu duk Batu Pahat. Saya suka bandar ni. Tenang dan aman. Pindah KL pun bukan nye jauh sangat.

      Delete
  15. salam..pic pakcik tu sbnrnye bukan owner bryani md shah..dia adik owner..memantau busness kluarga.
    klu kt jb,gi la pondok MS beryani di BBU..pemiliknye org kg md shah dan prnh bekerja di md shah beryani.

    ReplyDelete
  16. Lama dah tak balik Johor makan nasi beryani.
    Dulu di Rengit ada juga nasi beryani yg sedap cam ni tapi skrg tak tau mana hilang dah. Kalau kt Kl ni rindu nasi beryani pergi jelah kat TESCO Ampang - JM Beryani House. Nasi beryani kambingnya memang sedap gila + nasinya lembut banget tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LINA MD MUNIR....kesian lama tak balik JB...sure ngidam jer kan hehe.
      JM Berniani House pun femes jugak..banyak cawangan

      Delete
  17. Dulu sekolah sy depan rumag md shah ni... Setiap tahun makan nasi beriyani free, dia jamu penududk tempatan... Memang terbaek wo!!! Sampai skrg nasi beriyani md shah gak yg menjadi pojaan hatiku!

    ReplyDelete
  18. SUMANDAKSELATAN...owhh yer ker. Tadi saya visit blog tapi nampak macam lama tak update....kene rajin update hehe...TQ sudi singgah blog saya

    ReplyDelete
  19. nasi beriyani die mmg sedaplaaaaaaaaaaaaaaa!!
    setiap kali saudara sy kawen mmg die lah yg masak...
    dan setiap kali ke PESERAI , mesti singgh untuk mkn nasi beriyani dia.:)
    rugi spe x try..

    ReplyDelete
  20. Betol! Saya setuju... Dah lah murah, sedap pulak tu.. Ni bulan puasa pasti terliur dibuatnya...

    ReplyDelete
  21. Salam semua...

    Mungkin aku lambat terjumpa laman ini, tapi aku nak jugak bagi komen aku berkenaan Nasi Baryani Gam Hj Md Shah ini sebab aku ni peminat nasi baryani gam ni. Pada pendapat aku sebagai anak johor dan tentunya BP, Hj ni dah kira "The Legent Chef" dlm masakan ini kerana aku belum jumpa lagi pengganti beliau. Aku muatkan fakta2 berkenaan kenapa beliau boleh diangkat sebagai Legent:

    Fakta berkenaan The Legent Nasi Baryani Gam Johor (Batu Pahat) Hj Mohd Shah:

    1. Hj Shah merupakan org pertama yg memperkenalkan masakan ini diniagakan dihadapan rumahnya seperti menjual Nasi Lemak iaitu makanan utk sarapan pagi. Dia menjual Nasi Baryani untuk sarapan pagi. Cuba kau org buat... tengok boleh laku tak???

    2. Dia jugalah yg memperkenalkan Nasi Baryani Gam Johor (Batu Pahat) keseluruh dunia sehinggakan orang2 dari Negara2 Arab, Turki, USA, London, Paris, German, China, Jepun, Korea dan seluruh negara2 Asian pernah makan digerainya dan kemudian menjadikan acara tetap mereka apabila melancung ke Malaysia, mereka wajib singgah kesini untuk menikmati Nasi Baryani Gam Johor buatan Hj Mohd. Shah. Ingat semasa zaman pertadbiran Tun Dr Mathair dulu. Kan waktu itu pernah Malaysia menjadi hos Musyuarat CHOGAM, OIC dan ASIAN. Waktu itu kita dapat lihat begiru meriah parking dikawasan gerainya di Batu Pahat itu dipenuhi dengan kenderaan pemimpin2 negara luar dan bas-bas perlancungan berbaris2 nak masuk parking hingga menyebabkan jam yang sangat teruk saban hari. Inilah fakta sebenar yg semua orang2 diBatu Pahat ini menjadi saksi kebenaran bahawa Nasi Brayni Hj Mihd Shah sangat terkenal keseantero Dunia.

    3. Dek kerana dia jugalah Masakan yg asalnya dari timur tengah ini mendapat jolokan Nasi Baryani Gam Johor kerana dia telah mengubah semula resipinya dan cara memasak dengan menggunakan gam pada penutup/ tudung perioknya.

    4. Dia adalah satu2nya gerai di Malaysia yang menjual Nasi Baryani kambing dengan harga dibawah 6 ringgit yang kalau difikir memang tak logik langsung. Kalau tak percaya pergilah kemana2 restoran atau pun gerai diseluruh Malaysia dan tanyakan berapa harga Nasi Baryani Kambing mereka ???. Pastinya anda akan terperanjat ???

    5. Fakta mengatakan bahawa "tiada siapa" yg dapat membuat Nasi Baryani Gam sesedap ini atau boleh mengatakan bahawa ada tempat lain yang lebih sedap dari Nasi Baryaninya ini kerana anaknya sendiri tidak mampu menyangi kepakaran ayahnya dalam memasak masakan ini walaupun menggunakan redipi yang sama, cara yang sama dan dia sendiri telah turut serta bergelumang bersama2 dgn tuan Hj puluhan tahun untuk bergotong royong memasak masakan ini semenjak dia kecil lagi. Namun air tangan ayahnya itulah yg tidak mampu diwarasi oleh beliau sebab ia pemberian Allah kepada diri Hj sendiri yg juga sangat wara'.

    6. Maka oleh fakta2 diatas itu tadi maka kami rakyat negeri Johor terutama orang2 Batu Pahat seluruhnya (aku pasti kau orang semua setuju) telah mengangkat diri Almarhum arwah Hj Mohd Shah ini adalah sebagai The Legend dalam masakan Nasi Baryani Gam Johor. Sebenarnya kami semua merasakan kerinduan dan "kehilangan" yg sangat besar atas kepulangan kerahmatullah Hj Mohd Shah sebab hingga sekarang tiada lagi dapat pengganti "Raja Chef Kampung" atau The Legent ini. Terima kasih kami yg tak terhingga sebab kamulah maka orang semua lebih mengenali Batu Pahat Johor dimata dunia. Semoga Allah mencucuri rahmat atas rohnya... amin.

    Bukan terlalu mengagungkannya tetapi bersyukur kepada Allah yg pernah mengurniakan kami seorang manusia bernama Hj. Mohd Shah dan kepakarannya itu.

    zamany

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko bior betul Zamany. Bila pula Hj Mohd Shah ni kembali ke rahmatullah. Malam raya hari tu aku jumpa dan makan-makan dengan dia. Esoknya raya pertama aku repeat balik makan nasi beriani dia. Siap salam lagi dengan dia. Tulis tu biar la ada fakta skit.

      Delete
  22. Rasa dia hidup lagi ler..belum meninggal. Tapi berianinya memang power

    ReplyDelete
  23. yang mengidam nak makan tu klu dah terlanjur singgah bp boleh tengok dan rasa sendiri. cuma yang jauh tu klu terpancing ayat beryani ni legend aku kesian tengok takut korang hampa. beriani md shah sekarang la ni biasa sahaja.

    yang legend tu zaman md shah. warisnya sekarang tidak mewarisi ke legend nan orang tua tu. beriani md shah sekarang adalah beriani bajet klh istilah sopannya. beras yang diguna bukan beras beriani lagi. nasi kecil. kuah beriani setotet je beri, lebih minyak dari kuah beriani. dia ganti dengan kuah kari nak buat boleh telan nasi beriani tu. tak kira lah kambing ke ayam ke aku tak tahu berapa bahagian dia potong. terlalu kecil. tak padan dengan nasi. menyakitkan hati. kalau bungkus bawa balik rumah lagi menyakit hati jangan harap ada acar buah ke apa. peratusan tulang lebih 60 peratus dari isi daging yang melekat bersama tulang tu. terlalu kecil. lebih dan kurang dua jari dewasa je klu kambing.

    aku bukan nak kondem business orang islam. apalah salahnya kekalkan kualiti dan kuantiti. naikkan harga takpa. kalau waris md shah still legend org akan tetap datang bayar sebab nak makan. tu apa aku nak pesan kat waris md shah.

    beriani md shah sekarang ke laut. menyakitkan hati.

    ReplyDelete
  24. Kalau nak makan beryani sedap area KL, terjah Beryani Kambing seminggu eekali di AU3 Keramat, tapi kedai buka HANYA pada hari Sabtu jam 12 thari ke 3 ptg. Waze je D'Pendang Sup Utara mesti sampai. Beryani ni beryani gam, owner dari Batu Pahat. Memang best giler beryani kambing dan daging dia...

    ReplyDelete
  25. Saya asal BP. umu skrg 55thn.seingatan saya mkn n beriani masa skolah rendah.5 beradik bole msk beriani..tapi xsama teknik n resepi..yg penting mkn sedap..abg ketiga adalah pelupurnya.dah aruwah
    So lidah ni dpd kecik dgn beriani ...dijoho beratus or beribu tukang masak beriani dikg kg.xde peliknya..yg penting mkn sedap..di BP mejoriti nya rempah beriani dihasilkan disykt Ismail yahya.. termasuk lah mat shah atau sekitarnya yg kata popular.. disebabkan rempah yg dihasilkan telah diwarisi oleh cucu nilah bp popular dgn hidangan nasi berianinya..yg popular ada lah nasi beriani mat Shah sbb dah lama niaga...kita org batu pahat masak beriani wajib guna rempah Ismail yahya...tulah diantara rahsia mat shah dan yg lain2 dibatu pahat...dan seluruh Malaysia..bkn jenama yg lain 2 tau..saya adik beradik guna rempah dia..saya ddk Kuala selangor..abg ddk di KL..mmg stock rempah beriani Ismail yahya sentiasa Ada..xdpt rasa yg ummp guna jenama lain.. disamping skil memasak beriani yg mcm teknik n stail ..tapi yg penting sedap dan mencapai standard rasa nasi n lauk beriani yg xsama dgn ala mamak..ok tq.saya Cikgu Hanafi pesara guru dduk k Selangor..mkn beriani dpd kecik tauu.. hehe

    ReplyDelete
  26. Kumpulan FILM INDOXXI Terbaru 2020

    Nonton INDOXXI

    Nonton LayarKaca21

    Nonton Bioskopkeren

    Nonton Film Terbaru


    Nonton Disini Drakor Terbaru

    Nonton Disini Serial MandarinTerbaru

    Nonton Disini AnimeTerbaru

    Nonton Disini Film India Terbaru

    Nonton Film Gratis

    BIOSKOP LAYAR KACA

    TERBARU DAN TERLENGKAP SILAHKAN KLIK LINK DI ATAS YA :)

    ReplyDelete
  27. Kumpulan Film MANTAP Yang Kalian Suka, Untuk Live Streamingnya GRATIS !!!
    KLIK �� SUKACROT

    BOKEP INDO
    Klik > �� BOKEP INDO

    BOKEP BARAT
    Klik > �� BOKEP BARAT

    BOKEP KOREA
    Klik > �� BOKEP KOREA

    BOKEP JEPANG
    Klik > �� BOKEP JEPANG

    BOKEP SEMI
    Klik > �� BOKEP SEMI

    Silahkan Klik Link Yang Di Atas
    Terima Kasih

    ReplyDelete
  28. Area KL kalau nak rasa bariani batu pahat ni ada area Ampang jaya...owner org batu pahat. Kalau rindu batu pahat try la sana..x silap nama kedai Shah bariani..kambing dia padu terukkk..mahal sikit tapi berbaloi sgt...siap dpt Papadom...kalau kt mamak kne beli..hahaha.... insyaallah berbaloi mkn kt sana....sapa nak pergi boleh waze 'streetbite'...Isnin cuti.

    ReplyDelete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!