Wednesday, 3 October 2012

NASI BERIANI MOHD SHAH, BATU PAHAT, JOHOR

Pertama kali ni sampai kat gerai Mohd Shah. Dah lama sangat mengidam nak pegi sini tapi baru sekarang dapat rasa nasi beriani yg femes ni.

Kat Johor ni kalau sapa2 cakap pasal nasi beriani memang tak sah kalau tak sebut kedai Mohd Shah.

Kebetulan masa tu saya kat Air Hitam so tengah2 survey nak makan tengah hari tetiba teringat pulak pasal gerai ni jadi apa lagi...zasssss ler ke Batu Pahat..... 30 minit jer dari bandar Air Hitam.

Lokasi nye kat Medan Selera Peserai betul2 depan Hospital Pakar Putra....senang je nak cari tapi jangan pegi hari Jumaat sebab dia tutup!

Jangan lupa ye acar buah (dia atur sebelah kaunter bayar)...sedap giler!

Lepas makan ingatkan nak tapau tapi habis pulak lauk...haaa?? belum pukul 2 ptg lagi nih! tapi kat papan tanda kata bukak sampai kul 10 mlm ish ish ish....nasib baik sampai awal kalau tak mengidam lagi la jawap nye.

Jom layan gambor2 kat bawah......
   

P1050588
P1050511
P1050513
P1050488
P1050483
P1050500
P1050487
P1050508
P1050507
P1050516
P1050517
P1050518
P1050514
P1050503
P1050496
P1050520
P1050519
P1050521
P1050485

37 comments:

  1. Tapi saya dan family rasa Nasi beriyani dia kurang kick. Kadang2 nasinyer kerass sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AZIELA...oo ye ke. Masa saya gi ok je. Tekak masing2 kot. Harap Aziela sihat walafiat lama tak dengar berita :)

      Delete
  2. x penah sampai tapi salu kirim orang tapaukan... tapi memang sedap.... aritu kepingan skali tutup daaaaa soooo beriyani power menjadik penganti sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. LIDIA SURAYA...dengar kabar kedai beriani power pun hangat jugak. Banyak review bloggers kata beriani power bagus. Nanti saya gi terjah sana pulak hehe

      Delete
    2. memang terbaek papa ntiq tapi kn g cepat gak jangan tgu kul 1 tau

      Delete
    3. LIDIA SURAYA....wokey cik lidia nanti kebetulan sampai air hitam saya terjah kat batu pahat pulak...bila pulak pegi semula legoland hehehe

      Delete
  3. acar dia nmpk menarik...berapa RM ek sebekas??

    ReplyDelete
  4. lama tak pekena beriyani gam md shah ni...dekat setahun. kat sg petani ni ada satu kedai nasi beriyani gam. bila kita sembang2, dia ni org peserai dan "anak murid" md shah. tapi...tak dapat makan sana selalu sbb bila mai org ramai dah beratur pjg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANIM...best jugak tu kat sg petani ada anak murid dia buat bisnes beriani ni. Beratur panjang tak pe janji tak ngidam hehe

      Delete
  5. insyaAllah klu gi batu pahat...
    nak cari gak nasi beriani mohd shah nie...
    sedapppnya tengok....
    selalunya mas beli kat segamat jerk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAS...tq yer sudi singgah blog ni. Hmmm tak perasan lak kat segamat ada beriani. Jumpa lagi ye.

      Delete
  6. mmg sedap acar buah dia kan??
    tq sbb sudi jengok blog saya....
    saya dah follow sini.... blh la kt share info pasal makanan dengan semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAEDAH SYAKIR...TQ sudi singgah dan follow blog saya

      Delete
  7. terima kasih jenguk blog http://terajubintang7.blogspot.com/.
    memang best Nasi beryani Md Shah ni. Kalau kami ade keje di batu pahat, tak nasi beryani, pekena asam pedas.

    ReplyDelete
  8. Heellllooooooo.......Papa,Oh..Papa ( dengar tak I jerit kuat kuat)

    Pandai jalan jalan cari makan nasi beryani sedap sampai Batu Pahat, so mana my share? Sampai hati you tinggal your fruit heart ya!!! hahahaha....

    Pssttt... masa makan tengah berangan cubit pipi I lagi? arrrhahahahaha..........nak balik umah makan grilled udang. See you, have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMELIA...helo sayang! walaupun physically kat Batu Pahat tapi hati i tetap duk sebelah you kat JB haha...

      Delete
  9. Salam Papa NtiQ..cepat cari briyani yang tersedaap di JB ..Nekcik nak JJCM JB nnti ujung ujung tahun ye!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. NEKCIK...!!!!...nanti refer kat blog saya dulu sebelum sampai JB....erksss alaaaa kat bandar JB mana ada beriani best kalau tak dah lama saya masuk entri sini....JB femes ngan seafood jer

      Delete
    2. Kt kulai ada 1 restoran biryani baru bka. Power giler....cuba la.. Rugi klau x cuba. Namanya Restoran Biryani Power. Ianya x sma ngn bariani power batu pahat tau. Lain.

      Delete
  10. Salam bro,

    Beriani Mat Shah Peserai ni memang tempat favourite saya zaman akhir 80an dahulu semasa jaga projek-projek area Batu Pahat. Lepas tu lama tak pergi sebab dah pindah kerja tempat lain. Around a few years ago, ada jugak lalu BP dan singgah makan kat gerai ni. Macam one of the commenters said, tak sesedap zaman mula-mula dia berniaga dulu.

    Anyway, kalau di JB, cuba try kedai Pondok MS Beriani kat BBU atau Beriani Ambok kat Larkin Perdana. Ada someone bagitau saya ada beriani hyderabad yang sedap kat area Kempas, tapi saya belum try lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OLDSTOCK...helo brader! wah 80an dah ade ke md shah ni! Saya belum cuba lagi restoren2 beriani MS dan Ambok. nak kene terjah tu one day
      Beriani hydrabad tu kat area perumahan TNB Kempas. Best jugak.
      Jumpa lagi ya!!

      Delete
  11. salam..
    posting ni memang best. kena pulak pasal briyani. btw nak tnya kenapa ya kalau sebut nasi briyani, lazim kita akan igt yg batu pahat punya? memang sana mcm origin dia ka atau sana byk spot briyani yg best?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beriani bukan originate dari sana hanya kebetulan Mohd Shah ni femes dan di gemari so dari situ ramai yang tumpang sekaki untuk bukak restoren2 beriani kat BP. Secara tak sengaja BP di penuhi dengan restoren2 beriani....sedap ke tidak tu lain cerita la kan....

      Delete
  12. Replies
    1. Kalu minat blog ni...follow la yer TQ TQ TQ

      Delete
  13. Kerap juga makan di sini bila balik kampung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIE....untung la kalu kg kat Batu Pahat

      Delete
  14. Saya dulu pun selalu makan kat sini bila balik kampung.. Lepas tu dah tak pergi dah sebab nenek dah duduk kat KL.. hehe.. tapi memang puas makan kat sini.. Nasi banyak, portion lauk pun just nice.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAZWAN SAMIAN...owhh best la tu duk Batu Pahat. Saya suka bandar ni. Tenang dan aman. Pindah KL pun bukan nye jauh sangat.

      Delete
  15. salam..pic pakcik tu sbnrnye bukan owner bryani md shah..dia adik owner..memantau busness kluarga.
    klu kt jb,gi la pondok MS beryani di BBU..pemiliknye org kg md shah dan prnh bekerja di md shah beryani.

    ReplyDelete
  16. Lama dah tak balik Johor makan nasi beryani.
    Dulu di Rengit ada juga nasi beryani yg sedap cam ni tapi skrg tak tau mana hilang dah. Kalau kt Kl ni rindu nasi beryani pergi jelah kat TESCO Ampang - JM Beryani House. Nasi beryani kambingnya memang sedap gila + nasinya lembut banget tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LINA MD MUNIR....kesian lama tak balik JB...sure ngidam jer kan hehe.
      JM Berniani House pun femes jugak..banyak cawangan

      Delete
  17. Dulu sekolah sy depan rumag md shah ni... Setiap tahun makan nasi beriyani free, dia jamu penududk tempatan... Memang terbaek wo!!! Sampai skrg nasi beriyani md shah gak yg menjadi pojaan hatiku!

    ReplyDelete
  18. SUMANDAKSELATAN...owhh yer ker. Tadi saya visit blog tapi nampak macam lama tak update....kene rajin update hehe...TQ sudi singgah blog saya

    ReplyDelete
  19. nasi beriyani die mmg sedaplaaaaaaaaaaaaaaa!!
    setiap kali saudara sy kawen mmg die lah yg masak...
    dan setiap kali ke PESERAI , mesti singgh untuk mkn nasi beriyani dia.:)
    rugi spe x try..

    ReplyDelete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!