Wednesday, 29 August 2012

KARI KEPALA IKAN M.SALIM, IPOH, PERAK

Ehh lama pulak tak masuk entry kan. Bulan puasa, blogging pun puasa!

Kali ni nak cakap pasal kedai mamak kari kepala ikan yang paling femes di bandaraya Ipoh....lokasi nyer tersorok sikit tapi tiap2 hari full house! Kalu nak datang sini masa lunch time MESTI call dan booking dulu.

ADDRESS: No 75, Jalan Bahru, Off Jalan Tokong, 31650 Ipoh. Ada dua lagi branch kat Medan Gopeng dan Jalan Yang Kalsom tapi saya rekomen pegi kat Jalan Bahru kalu nak rasa yg ORI sebab ikan dia sangat fresh. 

Harga bergantung pada size tapi lebih kurang RM50-RM60. Bapa mertua saya cakap 30 tahun lepas harga hanya RM12 je sekor dan dari dulu lagi ikan nye maintain fresh sebab di tempah khas dari jeti dan bukan nye di beli kat pasar.

Satu lagi MUST-TRY ialah nasi beriani "Anarkali".

Masa tu kami 22 orang dari 4 keluarga adik beradik isteri saya sergah tempat nih riuh rendah sampai terkebil-kebil tokey dia haha. Macam2 order....5 kepala ikan, kambing, ayam, sotong, sayur....sampai mengah makan....best!

P1050347
P1050342
P1050340
P1050336
P1050355
P1050345
20120820_130703
20120820_131020
20120820_125256
P1050353
20120820_130634
20120820_130614
20120820_124904
P1050351
P1050349
P1050357
20120820_131046
20120820_130435

22 comments:

  1. Hi Papa-Ntiq...

    A ah betul le kedai yang ini. Jalan Bahru Off Jalan Tokong. Kedai dia tersorok sikit. Memang sedappp kan? Kari kepala ikan dia mmg sedappp sangat...

    Ok, Mummy Akmar follow blog ni, nanti follow balik yer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Mummy Akmar sudi singgah sini. Saya baru jumpa kedai tu nanti next time nak order beriani ANARKALI special pulak..femes jugak beriani dia. Nanti saya follow pulak.

      Delete
  2. Hi Papa-Ntiq, wow! I love this! My favourite all time dish.
    Old days di mana saya jalan, satu Malaysia, East and West, when I spot 'fish head curry',
    tekan brake masuk makan.

    I love your pics here, very well taken, and that fish head pics, looks so delicious!
    Ini masuk mulut lupa nama mak, ha ha.
    I can imagine the wangi.....

    For some reason or other, we have lots of India kedai makanan here, but no fish head curry. Nasib baik isteri saya da belajar buat itu,,,,,,

    Incidentally, I have been away 25 years, out of curiousity, berapa satu plate of that fish head curry?
    I think bila I balek kampong, saya habis satu plate myself, ha ha.
    Wishing you and gang selamat hari merdeka.
    Best regards, you keep well, Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. UNCLE LEE...apa kabar!...how is the canadian weather now? TQ for dropping by ya..

      I think fish head dishes are only available in malaysia...indians in other countries tak masak kepala ikan laaaa...haha

      Sekarang harga one plate maybe around RM30-RM60 depending on the size. Kalau ikan JAWS lagi mahal!!

      Wish you well also brother and good luck in tackling all those mat salleh canadian girls yaa!

      Delete
  3. Adehhh... terliur tengok kari kepala ikan tu.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. EYNDA orang shah alam kan...hmmm...ada satu tempat best kari kepala ikan kat area kampung baru. Mamak jugak.

      Delete
  4. saya makan sekali sekala boleh la kari kepala ikan ni. terliur jugak nengoknya .

    ReplyDelete
  5. Papa - try makan nasi Vangey. Btw saya dari Ipoh, cuma tak tahu pulak kedai ini kat mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAJA AZRUL....nasi vangey ni di jual kat kedai makan mana?

      Delete
  6. Replies
    1. MARSITA YAHYA....bolih bolih. Nanti follow yer blog saya TQ

      Delete
  7. Salam,
    saya mohon share page ni dalam blog saya untuk siaran hari Isnin ya...Terimakasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MARSITA YAYHA....wah untuk siaran hari isnin pulak macam TV3 jer bunyik hehe....no problem silakan....jangan lupa follow blog saya yer Mas TQ

      Delete
  8. Salam, saya dah join...nanti join blog saya dan blog-blog rakan blogger yang lain kalau minat ya. Knp tak try nasi Vange kat Ipoh? Ada 2 restoren, satu kat Greentown dan yang originalnya kat Jalan Yang Kalsom... Ini memang pergh I tell you. Yang original tu lagi sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MARSITA YAHYA....hmmm first time dengar ni...xpe nanti bila next balik Ipoh saya google pastu terjah lak makan nasi vange ramai2...hehe

      Delete
  9. Salam,
    saya ada mention about Papa's blog dalam blog saya...Thx...
    http://my-mintroom.blogspot.com/2012/09/kari-kepala-ikan-merah-santai-petang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. MARSITA YAHYA...ooo TQ nanti saya visit

      Delete
  10. Salam..nasi vanggey tu juge org panggil nasik ganja..sebab sgt masyuk rase die..alang2 da sampai perak..boley try jugak Koew Teow DOLLY kat pekan taiping(depan Klinik Kesihatan ,Tupai), pastu Yong Tau Fu taiping style (belakang Balai Bomba), juge Popiah S. Ali (medan selera Larut Matang) dan cendol (lupe name kedai haha),pastu Mee Udang Mak Jah (Kuala Sepetang)pastu lajak ke penang and try Mee Ketam di Kuala Sungai Juru(tepi jalan je)...dan juge Char Koew Teow Sani (area Tanjung Tokong)..ishh banyak pulak huhu..selamat mencoba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah informasi yang sangat menarik. Pasti saya singgah tempat2 ni semer next time balik ipoh. TQ ya!!

      Delete
  11. Sy sedangmengeteh di sini. Sambil tggu servis keta. Snap gamba thenwatsapp ke wife. Dan baru tau kedai ni femes sbb byk meja reserved by datin n datuk. Nk layan kari/nasi perut sudah kenyang. Maybe next time bleh try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngidam la nanti kalu setakat snap gambo je. Kene la jamah2.

      Delete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!