Kali ni nak cakap pasal kedai mamak kari kepala ikan yang paling femes di bandaraya Ipoh....lokasi nyer tersorok sikit tapi tiap2 hari full house! Kalu nak datang sini masa lunch time MESTI call dan booking dulu.
ADDRESS: No 75, Jalan Bahru, Off Jalan Tokong, 31650 Ipoh. Ada dua lagi branch kat Medan Gopeng dan Jalan Yang Kalsom tapi saya rekomen pegi kat Jalan Bahru kalu nak rasa yg ORI sebab ikan dia sangat fresh.
Harga bergantung pada size tapi lebih kurang RM50-RM60. Bapa mertua saya cakap 30 tahun lepas harga hanya RM12 je sekor dan dari dulu lagi ikan nye maintain fresh sebab di tempah khas dari jeti dan bukan nye di beli kat pasar.
Satu lagi MUST-TRY ialah nasi beriani "Anarkali".
Masa tu kami 22 orang dari 4 keluarga adik beradik isteri saya sergah tempat nih riuh rendah sampai terkebil-kebil tokey dia haha. Macam2 order....5 kepala ikan, kambing, ayam, sotong, sayur....sampai mengah makan....best!
Hi Papa-Ntiq...
ReplyDeleteA ah betul le kedai yang ini. Jalan Bahru Off Jalan Tokong. Kedai dia tersorok sikit. Memang sedappp kan? Kari kepala ikan dia mmg sedappp sangat...
Ok, Mummy Akmar follow blog ni, nanti follow balik yer!
TQ Mummy Akmar sudi singgah sini. Saya baru jumpa kedai tu nanti next time nak order beriani ANARKALI special pulak..femes jugak beriani dia. Nanti saya follow pulak.
DeleteHi Papa-Ntiq, wow! I love this! My favourite all time dish.
ReplyDeleteOld days di mana saya jalan, satu Malaysia, East and West, when I spot 'fish head curry',
tekan brake masuk makan.
I love your pics here, very well taken, and that fish head pics, looks so delicious!
Ini masuk mulut lupa nama mak, ha ha.
I can imagine the wangi.....
For some reason or other, we have lots of India kedai makanan here, but no fish head curry. Nasib baik isteri saya da belajar buat itu,,,,,,
Incidentally, I have been away 25 years, out of curiousity, berapa satu plate of that fish head curry?
I think bila I balek kampong, saya habis satu plate myself, ha ha.
Wishing you and gang selamat hari merdeka.
Best regards, you keep well, Lee.
UNCLE LEE...apa kabar!...how is the canadian weather now? TQ for dropping by ya..
DeleteI think fish head dishes are only available in malaysia...indians in other countries tak masak kepala ikan laaaa...haha
Sekarang harga one plate maybe around RM30-RM60 depending on the size. Kalau ikan JAWS lagi mahal!!
Wish you well also brother and good luck in tackling all those mat salleh canadian girls yaa!
Adehhh... terliur tengok kari kepala ikan tu.. :-)
ReplyDeleteEYNDA orang shah alam kan...hmmm...ada satu tempat best kari kepala ikan kat area kampung baru. Mamak jugak.
Deletesaya makan sekali sekala boleh la kari kepala ikan ni. terliur jugak nengoknya .
ReplyDeleteELISS MIE...memang terliur!
DeletePapa - try makan nasi Vangey. Btw saya dari Ipoh, cuma tak tahu pulak kedai ini kat mana.
ReplyDeleteRAJA AZRUL....nasi vangey ni di jual kat kedai makan mana?
DeleteSalam, saya share page ni ye...
ReplyDeleteMARSITA YAHYA....bolih bolih. Nanti follow yer blog saya TQ
DeleteSalam,
ReplyDeletesaya mohon share page ni dalam blog saya untuk siaran hari Isnin ya...Terimakasih...
MARSITA YAYHA....wah untuk siaran hari isnin pulak macam TV3 jer bunyik hehe....no problem silakan....jangan lupa follow blog saya yer Mas TQ
DeleteSalam, saya dah join...nanti join blog saya dan blog-blog rakan blogger yang lain kalau minat ya. Knp tak try nasi Vange kat Ipoh? Ada 2 restoren, satu kat Greentown dan yang originalnya kat Jalan Yang Kalsom... Ini memang pergh I tell you. Yang original tu lagi sedap.
ReplyDeleteMARSITA YAHYA....hmmm first time dengar ni...xpe nanti bila next balik Ipoh saya google pastu terjah lak makan nasi vange ramai2...hehe
DeleteSalam,
ReplyDeletesaya ada mention about Papa's blog dalam blog saya...Thx...
http://my-mintroom.blogspot.com/2012/09/kari-kepala-ikan-merah-santai-petang.html
MARSITA YAHYA...ooo TQ nanti saya visit
DeleteSalam..nasi vanggey tu juge org panggil nasik ganja..sebab sgt masyuk rase die..alang2 da sampai perak..boley try jugak Koew Teow DOLLY kat pekan taiping(depan Klinik Kesihatan ,Tupai), pastu Yong Tau Fu taiping style (belakang Balai Bomba), juge Popiah S. Ali (medan selera Larut Matang) dan cendol (lupe name kedai haha),pastu Mee Udang Mak Jah (Kuala Sepetang)pastu lajak ke penang and try Mee Ketam di Kuala Sungai Juru(tepi jalan je)...dan juge Char Koew Teow Sani (area Tanjung Tokong)..ishh banyak pulak huhu..selamat mencoba..
ReplyDeleteWah informasi yang sangat menarik. Pasti saya singgah tempat2 ni semer next time balik ipoh. TQ ya!!
DeleteSy sedangmengeteh di sini. Sambil tggu servis keta. Snap gamba thenwatsapp ke wife. Dan baru tau kedai ni femes sbb byk meja reserved by datin n datuk. Nk layan kari/nasi perut sudah kenyang. Maybe next time bleh try.
ReplyDeleteNgidam la nanti kalu setakat snap gambo je. Kene la jamah2.
Deletesalam nk tya...agak2 klau 25 org...mkn mcm menu yg kat blog..bape agaknya mamak tu caj yew...tingin gak nk mkn kat situ..
ReplyDeleteSABRINAMONI...dulu saya gi 22 org kena dlm RM700 sbb byk order kepala ikan. Jadi 25 org tu lebih kurang gitu harga nye tapi sediakn RM1000 dlm poket mana la tau dh naik harga...GST la konon hihihi
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete