Thursday, 14 June 2012

SUP TULANG MERAH, BEACH ROAD GARDEN, SINGAPORE

Kalau pegi Singapore ada empat makanan ORI yang WAJIB try!!...sup tulang merah, rojak, nasi beriani dan murtabak. Hampir semua bertapak di kawasan sewaktu dengan Arab street, Beach Road dan Gelang. Tempat2 lain pun ada tapi tak banyak pilihan. Semua towkey2 mamak dan orang2 arab. Melayu jarang sangat jumpa.

JB dan Singapore bukan nye jauh sangat so saya dah banyak kali cross dan cuba makanan2 kat sana. Sayang nye blogging baru jer start 6 bulan lepas so TAK DOPEK LA DEN nak kongsi yang lepas2 tu.

Bulan lepas kebetulan pegi sana dan saya singgah kat Beach Road Garden. Kat Golden Mile Food Centre tu ada satu section untuk peniaga islam dan kat sini semua nye jual sup tulang merah! Dalam banyak2, kedai DEEN ni yang paling femes. Dia dapat Best Food Award olih The Green Book TIGA KALI.  Dan masuk dalam TV program Makansutra di Asian Food Channel.


Harga?...kalu shopping kat singapore bayar je laaa....jangan convert nanti heart attack pulak. Total 30 dollar (RM70 lebih kurang) untuk 15 batang tulang dan set roti.

Jom kite terjah pulak sup tulang merah yg penuh dengan cholesterol!!

P1040796
P1040795
P1040735
P1040771

P1040779
P1040754
P1040742
P1040759
P1040765
P1040746
P1040744
P1040776
P1040782
P1040733
P1040785
P1040792

51 comments:

  1. sedap nyaa... sup tulang merah, terliur dah ni...

    ReplyDelete
  2. warna kuah kaler merah nmpk yummy betul..

    ReplyDelete
  3. LIZA DAN kLANA....sedap tu memang la sedap tapi cholesterol nak kene jaga jugak kan hahaha so tak leh la makan selalu.

    ReplyDelete
  4. alahai.. rindunya sup tulang merah beach road....

    makan cicah roti lagi yummy...
    lapar terus ha..ha..

    ReplyDelete
  5. BALQIS...tu la...saya duk dekat jer seberang tambak so kalu mengidam tu satu jam leh sampai beach road hehe..

    ReplyDelete
  6. Dah lama tak mkn tulang ni.l..terliur nengok ni

    ReplyDelete
  7. Sedapnya sup tulang ni... Kami yang melihatnya memang terliur.. :D

    ReplyDelete
  8. SAWANILA DAN NUR-NBA....hmmm memang sedap

    ReplyDelete
  9. Hello, hello....Papa-NtiQ, wah...nampak sedap.....manyaknya order? Nak makan kat S'pore kena tutup satu mata, jangan convert. Kalu tak makan rasa tak sedap dan sakit jantung.

    Happy weekend pi makan mania, esok makan kat mana plak?
    Happy papa day to you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMELIA...besok tengok mood dulu pastu baru decide mana nak makan hehe

      Delete
  10. Salam PapaNtiq.sy belum pernah mkn sup tulang merah Spore.mmg femeskan kat sana. tengokpun dah tahu sedap...patutlah habis 15 btg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMASYA...TQ yer sudi jenguk blog saya dan follow. Best nye duk kat negeri arab dapat rasa macam2 masakan sana.

      Delete
  11. Mak aiiii Papa.... meriahnya makanan.... bila pulaklah nak belanja ogyep makan2 ni....

    ReplyDelete
  12. wahhh besttt..trigin nkp singapore..salam kenal ya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. DEQ'S QIENZ...selamat berkenalan dan bersantai di blog saya...singgah2 la selalu ye TQ TQ

      Delete
  13. wahhh besttt..trigin nkp singapore..salam kenal ya ;)

    ReplyDelete
  14. re; PapaNtiq; falafel tu rasa mcm masalodeh cuma lembut sikit sbb kacang yg digunakan berbeza .

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMASYA...oh gitu nanti bila balik malaysia bungkus satu untuk saya ok :)

      Delete
  15. esok nenek nk buat la sup tulang merah nie.. kecur la pulak tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. NENEK SIREH JUNJUNG....nak skit! nak skit!

      Delete
  16. ermmmmm... sedapnya sup tulang merah.. tp w/pun 16th sy menetap di johor, x pernah smpai Singapore.. skg dh balik Ganu.. x dapek la lg nk poei sano...

    ReplyDelete
    Replies
    1. NONIE SUPIAN....laaa rugi nye. Takpe Nonie nnt balik la JB semula skali skala untuk menggamit kenangan manis

      Delete
  17. salam Papa NtiQ..waw waw..Nekcik kalu makan tu sup gearbox tu..gear darah tinggi pun melompat lah gamaknya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. NEKCIK...tak kisah..hidup untuk makan, makan untuk hidup

      Delete
  18. uih..merahnya tulang dia. suamiku suka la makan sup tulang mcmni. adakah ia letak pewarna atau sambal cili yg mmbuatkan dia merah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. JUADAH...tak pedas so makne nye pewarna la tu kan

      Delete
  19. tgk sup tulang merah ni mmbuatkan hati terpanggil2 utk ke seberang tambak dgn kadar segera.. haishh dugaan betul hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. AUTORA CHENTA.....wah nama dia mengancam betul. Agak2 nye sure cun nih :) owhhh orang JB la ni yer sebab cam biase jer seberang tambak....jom jom

      Delete
    2. hahaha dah tua2 ni x de la cun kekeke.. bukan org JB tapi pernah dok JB seketika dlu hehe.. skrg ni setahun sekali mmg wajib jalan2 ke JB & SPORE semata2 utk cari makan hehehe

      Delete
    3. AURORA CHENTA....owh gitu..sama la kite makan utk idup...idup utk makan

      Delete
  20. Papa Ntiq:

    Sup tulang merah ini memang sedap.. tapi di KL ni mahal gak! Tak tahulah kenapa? maybe tulang kot. Hehe. Kalau di KL, cuba makan di restoran Zam-zam, dekat dengan Jalan TAR, sebelah kamdar. Situ ada sup tulang merah, bubur soto ayam, dan must try - murtabak!! Harganya mahal sikit, tapi sangat berbaloi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAJA AZRUL....owh zam zam pun ada jugak serve sup tulang merah nih?...memang tahu sangat tu nanti next time saya terjah sana!

      Delete
  21. Di jb pon ada jual juga sup tulang merah ni di restoran popular banafe, tapi kan rasa tak sama macam yg di beach road.

    ReplyDelete
  22. Salam,, Papa-NtiQ..sup tulang merah ni ada daging lembu n daging kambing ke?

    ReplyDelete
  23. Tengah search zamzam kl..tersampai sini plak...rindu plak nk mkn sup tulang merah kt sini...hmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIZZURA....selamat datang ke blogmakanbest!! singgah2 la yer selalu

      Delete
  24. salam papa, seronok lah baca blog papa ne semua tentang makanan semua sedap-sedap... sup tulang merah ne saya tak boleh tahan ne.. nak try jugak... so papa saya nak tanya if balik malam dari singapore ke johor, imigresen tutup jam berape ye? takutlah sekiranya kitaorang nak balik johor tapi imigresen pulak tutup alamat tidor dlm kereta lah jawap nya.. saya ne baru 1st time g johor and plan nak terus g singapore nak makan sup tulang merah ne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...TQ puji blog saya.....imigresen tak tutup bukak 24 jam
      Wah rajin nye dia pegi sana semata2 nak makan sup tulang merah jom gi sama2 nak?...jommmm

      Delete
    2. tq for the info papa, sedang menghitung hari nak pegi JB.. wahhh tak sabar rasanya..

      Delete
    3. owhh ye ke....bila sampai sana ada 3/4 gerai2 yg jual sup tulang merah so bolih la cuba mana yg suka...saya kebetulan pegi kat Deen nih.
      Pastu citer la yer pengalaman....
      Jangan lupa follow blog saya....sapa nama nih dan register la dengan blogspot baru dapat nengok muka hehe

      Delete
  25. kwn saya mencari sup tulang merah yg best, nnt sy rekemen kat dia... :)

    ReplyDelete
  26. Alhamdulilah dah sampai hajat makan sup tulang merah... mula2 kita pilih2 gerai yg ada kat situ but pening juga lah last2 kita pilih kat Deen (gerai yg papa pilih tu), sedap sangat tak terkata ;).. tangan dan gigi kitaorang pun semua jd merah hahaha... yg penting sangat puas hati dan berbaloi juga harga nye.. saya juga pegi ke Stulang Laut makan seafood, service cepat, price ok yg penting sedap... tq dgn segala info papa di blog ne dan saya akan selalu follow blog papa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah kan main lagi makan sakan dia :) Sapa nama ni. kalu bolih tak yah pakai "anonymous" guna nick ada nama baru leh kenal2. TQ kerana selalu follow berita makan terkini kat blog saya hehe

      Delete
  27. Rindu sup tulang merah ni....!
    Gi Singapore dengan bf hujung bulan Januari lepas.
    Pastu dia nak sangat makan sup tulang merah sebab pernah keluar tv (Anthony Bourdain), then dok google alamat jumpa blog ni. Terima kasih buat Tuan blog sebab post gambar details. Senang bagitau kat drebar taxi.
    ;)
    *hari ni baru nak komen sebab dok teringat2 kat sup ni, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. HANEH.....tima kasih banyak2 kerana puji blog saya lelebih. Banyak lagi tempat2 makan saya nak share sini tapi tak de masa nak upload pics hehe....so follow la blog saya ok Haneh

      Delete
  28. sy bln dpn bakal bercuti ke singapore,1st tringin jgk nk mkn n nk cri sup tlang merah ni...agak2 susah tak nak cari jalan ke tempat ni??

    ReplyDelete
  29. Tak susah nak gi sini tapi kalu tak biase baik naik teksi lagi senang...nanti pusing2 tak jumpa

    ReplyDelete
  30. kebetulan saya akan ke singapura awal bulan 3 ni. Serius..memang tak sabar nak jumpa sup tulang merah ni! Tengok pic pun dah jadik lapar. Ada tempat makan lain yang best tak kat singapore? sy stay area bugis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAJA AZRUL...tak jauh dari bugis di Syed Alwi Road ada byk kedai2 yg jual nasi beriani singapore...best!..dan malam2 kat sini leh jln2 shopping kat Mustapha centre dia bukak 24 hours tau wajib pegi!
      Tak jauh dari situ ada Arab Street yg penuh dgn kedai2 arab..mcm2 kebab ade!
      Pastu jgn lupa gi Geylang Serai byk kedai2 makan melayu dan kedai2 kain. Sebelah Joo Chiat complex ada kedai murtabak singapore yg femes Har Yassin Restaurant cuba ler! Kat sini ada Dendeng House...the best daging salai!!
      owh yaaa. nak pesan...kat orchard road susah nak nak carik kedai halal so klu lapar tgh2 shopping tu pegi kat Far East Plaza..tingkat atas byk restoren2 halal indonesia



      Delete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!