Wednesday, 20 June 2012

WARUNG OTAK2 CHE WAN, KEMAMAN, TRENGGANU

Kalau nak rasa SATAR DAN OTAK2 yang ORI kena pegi Kemaman dan yang paling femes sana ialah Warung Che Wan di Kuala Kemaman. Ini je yang menimbung atas meja orang order. Makanan lain orang tak order.

Sapa2 yang on the way nak pegi KT atau KB tu saya rekomen berenti la sekejap kat Kuala Kemaman nih dan cuba. Dah puas saya rasa otak2 Kempas kat JB ni tapi jauh beza taste sebab sini dia guna ISI ikan kembong yang dipotong dan bukan nye di kisar.

Dah 3/4 kali saya makan sini tapi masih tak puas. Warung ni style kampung2 jer tak glemer pun tapi penuh sesak orang datang. Orang2 Singapore sure singgah sini.

Lokasi mudah je. Dari Kuantan ke Tganu akan jumpa Geliga. Ada simpang3 sebelum Masjid Geliga ke arah Pantai Teluk Mak Nik. Pastu jumpa lagi simpang 3 dan belok kanan. Lepas beberapa kedai jumpa warung ni sebelah kanan. Tak jumpa lagi? semayang hajat.

Sapa2 yang pegi sini saya rekomen jugak NASI AIR DAN PAIS IKAN yang best giler....jangan konpius dengan bubur tau!

Orait jumpa lagi!
P1040233
P1040259
P1040224
P1040223
P1040257
P1040258
P1040254
P1040252
P1040268
P1040227
P1040235
P1040270
P1040260
P1040271
P1040230
P1040253
               

43 comments:

  1. whoaaa ini mmg kena repeat pegi warung che wan ni...heheehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUZU EDIANY...tu la saya nengok entri you pun nampak cam sedap je

      Delete
  2. aduhaii..teringin..kat sini x sedap :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ELISS MIE....sedap ke x sedap...typo error la tuh haha

      Delete
  3. Fuyooo best ni papa-Ntiq.. nanti kalau ke Ganu nak test! dulu ke sana makan yang kat mana hentah lupa nak share gambar dan info sebab masa tu belum lagi ada blogs dan fb segala hehe..tq Papa-Ntiq

    ReplyDelete
    Replies
    1. SHAHRIAH ABDULLAH...sama la macam saya dulu...byk tempat pegi tapi takde blog so hilang semua information

      Delete
  4. huhu..sedapnyer... lya y duk kemaman sejak kecik..baru sekali atau 2 kali ke sini..sebab nya selalu full..de tmpat.. satu lagi y femes...masuk ke dalam sket... warung aziz satar.. y ni pon selalu full

    ReplyDelete
    Replies
    1. LYAFRINA....ler orang kemaman ke nih...untung nye dia. Saya dah pegi kat warung aziz satar tu memang ok...kerusi meja dia warna kuning tu kan. Masa kat sana saya gi jeti kuala kemaman beli ikan2 fresh masa tu bot2 nelayan baru tiba kot 2ptg...longgok ikan, sotong, udang mcm2

      Delete
  5. ala.. kesiannya saya... nama je org Ganu..tp x pernah smpai kt sini.. nnt nk terjah jgkla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. NONIE SUPIAN...hish nak kene rotan nih.

      Delete
  6. Bagus la papa tulis lengkap mcm ni. Boleh refer kt sini kalau sesat..hehe..
    Yang segitiga tu selalunya org Klate panggil sata, betul ke otak2.....anak saya suka sgt tp susah nak jumpa. Kalau yg segera tu....alahai...selit celah gigi je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZANA@PB....ye memang yg segitiga tu sata...tapi dia ada jugak otak2. Nampak tak 2 gambar kat bawah tu yang bentuk panjang skit tu. Warna putih tu isi ikan kembong.
      Yang jenis segera tu tak best kan saya pun malas nak beli.

      Delete
  7. salam papa-NtiQ, saya dh follow blog papa ni...waaaaaaa sedappnya sata..kat sini susah la nk dpt..tunggu pasar tani tu pon ok2 la rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMNA FAQIHA...orang putrajaya nih? ..tengkiu bebanyak jenguk blog nih dan follow.

      Delete
  8. Laa Papa..lenkali tu kalau jumpa makanang sedak sedak tuh..bawak le balik sebonet kat Nekcik untuk ujiang sirim!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. NEKCIK...terer jugok dia cakak ganung. memang sedak Nek!

      Delete
  9. Hi Papa-NtiQ, mana I punya share, tak tah pau for me?
    Jauhnya pi cari makan? Balik kampong ke?

    Bila nak belanja I makan? Gua tak kuat makan punya, makan sikit aje. Warung tepi jalan Di Traffic Light pun tak kesah tapi kalu ada seafood udang galah tepi laut lagi best, hahaha

    Lariii... nanti mama N-tiQ keluar ngan senduk dapur....LOL

    Have a nice day, byeee..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMELIA...owh jalan2 je kat sana. Pegi sat balik sun boring duk kat rumah hehe. Blanje ok Mama-NtiQ sporting tak kisah. wink* wink*

      Delete
  10. Salam, Papa-NtiQ :-)))

    Kita suka makan & kuat makan.. ini persinggahan kita yg pertama di sini. Rasanya akan singgah lagi dan lagi di blogmakanbest ini!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SARI YUSA IBRAHIM...owhh persinggahan pertama kat blog saya? jangan stop tauuu...kedua, ketiga seterus nyerrrrrr

      Delete
  11. mmg sedap...suami org kemaman...plg suker sotong goreng tepung...puas makan...pais...kt selangor x dpt cari otak2 ikan...byk otak2 kari + tepung...huhuh...x beh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tu sotong goreng tepung!! TQ sudi komen jgn lupa follow yer

      Delete
  12. Salam..sebelum ni biasa ke kemaman tak tau lak ada pot makan best cm tu..ada rezeki nanti nak ke sana..lapar dah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ABIL FIKRI AHMAD....TQ sudi singgah blog saya. Sedih sesangat saya baca N3 blog Abil. Kuatkan ketabahan hati dan iman yer Abil

      Delete
  13. Nak pekena sata Ganu gak baru best...sata kat Klang x best langsung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASPEN@MyLovelicious....memang memang saya stuju!!

      Delete
  14. Salam,

    catz tak tau pulak pasal gerai ni..
    now ada di kerteh, maybe boleh try karang..
    satar is one of my fav food..
    very niceeee...
    thanks for the info!

    ReplyDelete
    Replies
    1. CATZ...kat kerteh dah dekat...bolih gi warung che wan dan satu lagi warung aziz satar..dua2 best.

      Delete
    2. Papa-Ntiq...Nekcik nak tanya ..pernah tak makan otak otak zaman dolu dolu..dia pakai kelapa giling gaul dengan rempah..lepas itu bubuh ikan sehiris...rasanya kat johor jer ada..sekarang susah dapat tapi kat kampong Nekcik Kukup ada jual..sedap....

      Delete
    3. NEKCIK...ermmm tak perasan pulak otak2 camtu. Kalu letak isi ikan sehiris tu sure la sedap kan tapi saya belum nampak lagi kat JB....Kat JB nih saya nampak otak2 brand "Kempas" jer merata-rata.

      Delete
    4. Papa-Ntiq kena berkampong kat kampong Nekcik..banyak makanan yang anih dan pelik..boleh le story story nanti..such as burasak..ketupat lo...otak otak..botok botok..putu piring kuning..uiisshhh ..I miss my foods!!!! balik raye lah nampaknya...insyallah...

      Delete
    5. NEKCIK...macam best nyer bunyik...bolih tak saya gi beraya sana hehe

      Delete
    6. ohh no problem..kalau nak datang kena hari raya pertama atau kedua..sebab burasak tu tak boleh simpan lama...datanglah ke PERMAS KUKUP dekat dengan restoren fofular MANDELA......jom kita makan

      Delete
  15. Dah lama tak balik kampung Terengganu. tp kalu balik sana pastinya kami mencari keropok leko dan losong. Tak pernah pula sedara mara ajak makan satar. nanti nk cuba juga la

    ReplyDelete
    Replies
    1. JUADAH...ooo org trengganu yer. Nak kene cuba satar tu.

      Delete
  16. salam Papa-NtiQ,

    Saya ke kawasan itu tempoh hari, bila dah selesai makan kat gerai lain barulah org tempatan sebut pasal gerai Wan ni. Sayangnya kami x sempat nak cari sebelum bertolak balik. Insya-Allah nak cuba next time ke Kemaman!

    Saya juga nak rekomen rsetoran Al-Muttaqin kat Taman Chukai Utama Kemaman, saya buat review di blog saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. UMMU MADIHAH...alaaa rugi x sempat pegi!

      Saya dah baca entri kedai arab tu kat Tmn Chukai Utama...nampak memang menarik nak kene terjah tu :)

      Delete
  17. Area kl mane nk dpt? Nk g cna jauh..pls

    ReplyDelete
  18. harus singgah ni....boleh bagi direction tak ?

    ReplyDelete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!