Saturday, 9 June 2012

SATAY KAJANG HJ. SAMURI (cawangan SHAH ALAM)


Sapa yang tak penah dengar sate Hj Samuri ni? Ada 20 cawangan2 dan yang saya singgah ni kat Shah Alam. Terletak dalam bangunan PKNS, ground floor mengadap main road....senang je nak carik.

Macam2 jenis satay yang ada...ayam, kambing, lembu, perut, hati, arnab, rusa....unta je yang takde!

Kalu ayam dan daging harga nye 70 sen sebatang...yang lain tak sure dan tak sempat nak klik2 kat menu dia....maap la yerr

Restoren kat Shah Alam ni agak sempit dan pelanggan2 tak putus2 beratur...ada terpaksa tapao jer sebab meja tak de kosong. Service nye gitu2 je tak la special sangat sebab satay 30 batang tu macam suam2 sejuk je sedang kan pelanggan ramai so patutnye sure panas kan. Heran jugak. Satu batang langsung tak masak daging mentah lagi!

Kuah dan sambal nye SEDAP!! dan bolih puji... lain dari yang lain. Dia kasik pun BANYAK tak macam kedai2 satay lain yang kedekut kuah...secotek je kasik.

So apa lagi tunggu2 Jom makan satay pulak!!

P1040880
P1040882
P1040813
P1040807
P1040798
P1040801
P1040825
P1040828
P1040823
P1040820
P1040819
P1040816
P1040799
P1040797
P1040830

43 comments:

  1. Hi Papa-NtiQ, yo... lama hilang diri? Khabar baik?

    Boleh tah pau for me, ayam, rusa, arnab, lembu campor2x dan kuah lebih sikit.

    I rindu tau........excuse me rindu kat SATAY ok bukan orang. hahaha

    Have a nice weekend, regards.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMELIA...hola! hola!...cuti sekolah tak sempat nak update. Ada lagi 4 draft entries belum save...oooooo rindu ek? alaaa cakap jer la honestly jangan guna satay sebagai alasan hahahaha

      Delete
    2. Hi Papa-NtiQ, I benci tapi rindu tau..benci u tak tah pau satay for me, rindu u tak keluar posting kasi I cuci mata. hahahaha

      Gua tak mau rindu you, nanti tak boleh titon susah.
      You tak takut mama NtiQ, arh.... nanti titon sofa atau garage, makan mee maggie .hahahaha

      Balik pondok I makan ice cream sebelum I tertiton kat sini. hahaha

      Delete
    3. AMELIA...ooo don't worry nanti i post selalu kasik u cuci mata and rindu hehe

      Delete
  2. Rasanya Haji Samuri kan? Ke memang nama dia Hj Samsuri?
    Kita org selalu makan di Kajang je, tak pernah jejak kt Shah Alam tu. Kiranya dah tak ori la kan kalau sate kajang makan di tempat lain...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZANA....betul betul samuri bukan samsuri...hehe typo error TQ TQ....saya dengar pun yang kat kajang tu lagi ori agak nye sifu chef dia masih kat sana kot

      Delete
  3. Saya pun sama, kalau makan sate suka kuah banyak-banyak. Baru best :) Ok dah follow, harap boleh follow kembali ye. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. REENA....TQ yer. OK saya dah follow

      Delete
  4. wah, siap ada gambar dalam kedai, nampak cantik kedainya, macam dalam air-cond. ok saya follow, sebab saya suka makan hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIKGU SITI HAZREEN....hmmm kedai nye tak la cantik. Congested sangat. Kalu dan puas hati pegi kat main restoren dia di kajang luas dan cantik.

      Delete
  5. sate dia ada selit lemak x? mcm yg selalu ada kt jb nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. HARUMI ISAO....hi cayang....satay dia tak de selit lemak...anti-climax kan?

      Delete
  6. dahh lama xmakan...sejak kes2 yg tak diingini berlaku

    ReplyDelete
    Replies
    1. EDY SAIDI....uih ada kes2 pulak...suspengggg je

      Delete
  7. hai papa ntiq..tq ya sudi singgah blog saya..bc entri lama lak tu..malula sy..psl satay samuri ni sy mmg x gemar sgt..sedap lagi satay johor sbb kecik-kecik hihi..tp lain org lain seleranya la kan..


    menarik blog ni jd sy masukkan dlm bloglist sy (dlm blog rakan maya) utk refer tmpt makan best especially kat johor ni hihi


    harini entri sy pon psl tmpt makan..singghala kalau sudi :)

    http://cikbetty.blogspot.com/2012/06/sotong-gemok-di-warong-pok-nong-kuala.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. RINA aka CIK BETTY....eh orang johor jugak ke ni? bagus bagus...satay JB selit lemak antara daging/ayam sebab tu sedap..kat tempat lain jarang buat macam tu.
      Nanti saya singgah dan komen blog u TQ again

      Delete
  8. aduh baca entri nie tiba-tiba terasa nak makan satay plak hari nie..belum lagi tengok entri lain....kasi org terliur tau jengok sini...

    sekarang dah kurang satu kenikmatan makan satey + kuah coz bila alergik kacang dah takleh lagi rasa kesedapan makan satey cicah kuah..kukuku

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAYRUL-SHAH...cian nye alergi kacang hmm camner yek...so ratah jer la satay bolih lepas gak gian.

      Delete
  9. erm.. tringin nak buat blog cam ni.. jalan2 cari mkan.. arghh.. satu hari nanti, bila ada duit, nak g jugak jalan2 cari makan kat tempat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZUL FATTAH...TQ bebanyak komen dan follow. Tak perlu ada duit sebab kite leh review tempat2 makan keliling area berdekatan tempat tinggal kite. Warong ke, gerai ke tak kisah. Yang penting ada camera dan jangan malu bila klik sana sini. Masa pegi makan sorang2 pun bolih review tak perlu belanja banyak ngan kawan2.

      Delete
  10. Thanks jenguk blog sy..dan thanks jugak sbb tinggalkan foot print so skng sy dah sampai kat blog papa-Ntiq.. Boleh jadi panduan bila dag x tau nak makan kat mana.. Terus gali lg tempat2 makan yg best yer papa Ntiq

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. PHREAK-ID...haha mane ade bayar...sendiri makan sendiri tanggong...saya minat review dan nak share ngan bloggers

      Delete
  12. sedapnya.. adoi.. dh la puasa.. huhu.. done follow papa Ntiq

    ReplyDelete
    Replies
    1. NURULHANIF....TQ bebanyak...cian pulak tgh posa baca entri nih

      Delete
  13. Salam, datang sini jalan-jalan cari makan :). memang suka blog pasal makanan ni. & sate hj samuri memang antara makanan favourite me. keep updating !

    ReplyDelete
  14. besar juga kedai kat sana..baru jer malam tadi makan sate kat RR awang besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMAEMA...memang banyak cawangan dia sana sini. Ada yang ok ....ada yg tak ok...tokey besar dia nak kene jaga quality control jangan main biar jer

      Delete
  15. MOMMY LILY...sama la kite suka tengok2 blog tentang makan dan tulis pasal makan! senang2 tu follow ok TQ

    ReplyDelete
  16. Salam.. Wahh sedapnya satay Hj Samuri.. Papa-NtiQ silap taip di awal entri ni..

    Lama benar tak ke sini. Nur prefer satay yang diselang seli dengan lemak antara daging.. Hmm nampaknya esok kena jalan2 cari satay la.. Warung Wak Radol pun dah lama tak pegi.. Haishhh... lapar terus perut ni..
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. NUR-NBA...betul betul ada kesilapan teknikal skit awal2 tu hehe...akan ku betulkan segera Cik Nur.
      Saya pun suka ada lemak kat celah daging tu baru best kan. Saya pun ada entri pasal satay wak radol...tgk kat labels tu.

      Delete
  17. salam...

    saya kurang sikit satey samuri ni..
    kurang sedap lah pada sayalah tak tulah kan orang lain selera masing2 kan...

    cubalah try pi satey station kat ampang tu..
    memang umph... satey dia...

    kalau kat JB satey wak radol tetap terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BALQIS...satay station memang femes tapi saya belum cuba lagi....nak kene terjah one day.

      Delete
  18. Salam Papa NtiQ..TKasih kerana singgah blog saya. Blog Papa best la.Saya suka sebab bnyk informasi bab makan2 ni.. dan dah follow pun. Follow me back, ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SUHAIME....tq tq...no problem saya follow

      Delete
  19. Papa-Ntiq
    Setiap kali balik kampung suami mesti pekena satay ni di Kajang...di kajang lebih ori berbanding di hentian sg.buloh & bangi...6 tahun lepas satay & lidi nyer besar sekali ganda dari yang skrng & harganyer hanya 50sen secucuk..masa berlalu dengan pantas....semuanyer naik dan makin mengecil sataynyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi RIENNA NIZAM...saya belum pegi lagi kat cawangan asal kajang tu tapi kat situ memang besar kan, dua tingkat lagi. Tengok dari jauh pun dah tahu lebih ceria suasana...nanti kene terjah tuh!!

      Delete
  20. kajang Satay Hj Samuri the favourite lah..
    http://makanan-malaysia.digital-nets.info

    ReplyDelete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!