Orang2 luar Johor sure tak penah dengar Kacang Pool ni kan. Asal dari Singapore tapi berjangkit lama kat sini sampai dah jadi makanan tradisional lak kat Johor nih. Sesuai sangat untuk makan petang tapi hari tu saya singgah sini utk breakfast. Plaza Larkin ni hanya berdepan je dengan Stesen Bas Larkin.
Sapa2 yg first time nak mengenali haper bende makanan nih, saya rekomen KACANG POOL HAJI....sure meroyan jatuh cinta lepas ni....bukan kat tuan haji tu tapi kat kacang dia daaa. Sedap giler.....hmm harga dalam RM4 jer serve ngan roti bakar tebal.
Camne nak describe ek?.....ala pegi la sendiri rase.
waaa teringin
ReplyDeleteBagi sesiapa yang suka makan kacang panggang mesti betul2 suka. Eh kacang panggang ke tu? hehe tak tau nama kacang tu.
ReplyDeleteRamai yang suka. Sayang sy tak berapa minat kacang tu. Tapi roti dia best. Suka-suka-suka. Overall memang sedap. Lagi sedap kalau memang suka kacang tu. :)
Rasa kat KL pun ada 1 outlet kacang pool. Sebenarnya ada lagi 1 kedai kacang pool dekat2 bustand tu. :)
Alinac - jgn sampai kempunan lak hehe
ReplyDeleteNurul - memang kacang panggang tapi biase nye org panggil baked beans...yg dalam tin tu. Kat KL tak berapa femes sangat banding JB. Rugi la Nurul tak minat kacang pool ish ish ish
huhu..memang terbaek dari ladang...
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeleteTerima kasih singgah blog makan2 sya. wah..blog ni masih baru tapi dah byk pengunjungnya. Tahniah.
Sya jarang ke negeri sebelah selatan. InsyaAllah teringin nk cuba makanan best di sana.
Kacang pool selalu dgr kalu org johor cerita. Nak tnya, kacang pool ni makanan dia mcm kuah kacang utk makan satay tu ke. Tak pernah makan ni.
TQ Juadah...bukan mcm kuah satay sbb dia letak daging cincang campur tomato dan 2/3 jenis kacang mcm baked beans dan kidney beans
DeleteSya follow dan listkan blogmakanbest sebagai bloglist di juadahmalaysia.com
ReplyDeletehehe tu lah.. tengok orang makan.. mcm sedap.. try banyak kali makan still rasa tak sedap. :P
ReplyDeleteActually, kacang yang digunakan dlm resipi kacang pool ini ialah kacang parang atau dlm bahasa Inggeris broad beans atau fava beans. Resipi asal dari middle-east dan dipanggil foul medames.
ReplyDeleteuih terer Oldstock..TQ for the clarification.
DeleteSedapnyer..masa taun 2006 berkampung di IPTI tak de pulak plaza larkin ni..ke dahde..xperasan.huhu
ReplyDeleteishh mala ni...plaza larkin dan kedai pak aji tu dah berkurun kat situ hehe...femes tau kacang pool dia kat jb nih
Deletekacang pool Haji inilah antara yang saya palimg rindu bila balik kerja di KL!! Dulu ofis saya di Larkin Perdana, sebelah Maybank.
ReplyDeleteUMMUMADIHAH...best kan kacang pool haji ni. Memang rugi la pindah opis dari larkin perdana hehe..saya dengar ada branch kacang pool haji ni kat KL...cuba google.
Deletepenah dan selalu makan dekat sebelah bomba larkin tu. kedai lama. hehehe
ReplyDeleteNOUR EYZA...orang Johor jugak la ni ye. TQ sudi singgah blog ni. Nanti follow k?
Deletedlu bukak kt damansara..siap msk jalan2 cari makan..tp rasanya da tutup sbb org kl x mkn kot..ataupn xtau nk mkn..:D
ReplyDeleteMasih sedap lagi. Harga sekarang dah RM5.
ReplyDeleteSaya pernah cuba makan yg orang lain jual (selain hj) di JB tapi rasanya tak sesedap kacang pool hj.
Cubalah...
Ada yg terkini pun best jugak...Kacang Pool Kampung Melayu kat Pasar Kampung Melayu.Cubalah..
ReplyDelete