Sunday, 19 February 2012

SAUNG SUNDA SAWARGI, TMN IMPIAN EMAS, SKUDAI, JOHOR BAHRU

Haaa? sundal apa?.....hmm...ni dia satu2 nye restoren sundanese di bandar JB. Terletak di No.1, Jalan Seri Impian 1, Taman Impian Emas, Skudai. (cawangan utama dia kat BATAM) . Bersebelahan golf course. Yang saya makan SEMALAM ialah nasi di hidang dengan ayam panggang, cucur jagung dan sup (masam2 manis ada timun, jagung dan kacang tanah). Ada bermacam makanan...siap klik klik klik kat menu dia lagik untuk tatapan semua.....bukan senang uihh kene nyorok2 skit ambik gambor malu la kat orang hehehe..

Nasi nye melekat skit tapi bukan beras pulut dan masak dalam daun pisang so bila serve nak kene bukak dan shape pun memanjang semacam je....makan dengan ayam panggang dan cicah sambal cili dia ....ooooo best!.

Tempat nye cantik dan kemas...kalu nak makan bersila pun ade kat ujung.

Tengok menu minuman dia...ntah apa2 nama...tak paham

Len kali dtg sini saya nak try ikan gurame pulak...



Photobucket
Photobucket
Photobucket

Photobucket


Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

32 comments:

  1. bestnye tengok makanan tu...xpenah tgk lagi org serve nasi bntuk panjang tu....sunda ni makanan indon kan..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah indon. nasik dia serve nih mcm melekat skit tapi bukan nye pulut...dia panggil nasi timbel ntah apa makne nye hehe. Dia masak dalam daun pisang yg di bungkus panjang so bila dia serve kat kite memang kena bukak daun pisang tu...macam2 lah dia orang nih nak tarik pelanggan kan hehe

      Delete
    2. business strategy tu..hehe...errah study dekat johor ni..dekat utm skudai

      Delete
  2. mcm best aja tempat nie.. nanti nenek nk terjah la kat sini.. agak2 sapa nk teman kan nenek

    ReplyDelete
  3. singgah balik ke blog papa... sunda sawargi ni same ker ng kedai kat taman u skudai tuh??? klu sane dah merase dah... pure indon sunda nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm kat tmn u?...x tahu lak saya...tokey lain kot sebab yg ni cawangan dia kat batam dan tmn impian emas je. anyway TQ ye follow blog saya Imma.

      Delete
  4. maklang pun org JB. dulu bekas plajar SIGS:)

    ReplyDelete
  5. sepupu maklang dok taman impian emas...gurame mmg sedap...dia goreng gareng...maklang makan masa gi Indonesia:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo gitu ke maklang. saya nk sergah minggu dpn nk rasa gurame dia hehe..bagus la kite sama2 org JB.

      Delete
  6. Assalamualaikum Papa NtiQ...terima kasih kerana share tempat makan yang best2... nantilah kita ni kat Shah Alam...tapi belum puas pi makan2 tempat2 lain ...selalunya ke tempat2 yang biasa je... jadi nanti nak baca blog papap Ntiq ni... yg kat JB tu kalau ke selatan nanti boleh lah cuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ aNIe..singgah2 selalu ye dan TQ kerana follow.

      Delete
  7. Ishhhh...menggoda sungguh la hidangan2 tu Papa.... Sangat menarik.... Segan kan nak snap gambar. Saya pun. Kadang2 anak yang jadi mangsa...heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Aziela terpaksa buat selamba je hehe

      Delete
  8. restoran ni kat taman impian emas, pada saya makanan ok ...cuma pada pemilik sunda saung ni rendah kan sikit harga air ,harga ada yang tak reasonable makan anak beranak jer untuk minuman jer dah rm 20++ tu belum masuk makanan lagi..sebab tu lah kalau lalu sini selau lenggang

    ReplyDelete
  9. salam,

    wah, baguslah blog ni... sy selalu teringin nak try makanan yg sedap2 kat jb ni, tp tak tau kedai mana yg best... biasany makan kedai yg sm je, huhuhu...

    sy penah makan kat saung sunda sawargi kat batam tu... ni entrinya http://ibnunaeem.blogspot.com/search?q=saung+sunda+sawargi

    rsnya kat tman u tu mmg makanan sunda tp bkn saung sunda sawargi ni...

    ReplyDelete
  10. singgah2 la selalu Areef dan follow ye TQ

    ReplyDelete
  11. I'm gonna try it today! Hopefully, it's worth it!

    ReplyDelete
  12. sedap giler yg kat johor tu.. area KL/selangor ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de....branch kat JB ngan Indonesia je

      Delete
  13. Wow macam sedap je tengok.minggu depan nak cuba lah.ada sapa2 yg tahu waktu/hari restn mula operasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. DINO...tiap hari bukak. time kurang pasti

      Delete
  14. Ok thks friday tak keja.bole cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat hampa lah.sampai kul 11pagi tapi restoran masih tutup.ingat lepas makan baru pegi solat jumaat.hai apa nak buat melepas .!!

      Delete
    2. DINO....kesian pulak dengar citer nih....takde rezeki kot......tokey kedai pun satu hal kol 11 masih lagi berdengkur. Camner la nak buat bisnes.

      Delete
    3. DINO....kesian pulak dengar citer nih....takde rezeki kot......tokey kedai pun satu hal kol 11 masih lagi berdengkur. Camner la nak buat bisnes.

      Delete
    4. Agaknya hari jumaat tutup kot. Takpe bole cuba lagi hari lain.thks papa.wassalam

      Delete
    5. Ok sekarang dah tahu sss restn hari2 buka dari jam 11pagi hingga 11 mlm.tel hp 016-3699987/ 013-2305999. (mr. Nawi )

      Delete
    6. DINO...terima kasih. Information yang bagus bagi sapa2 yg baca entri nih yg nak makan kat sana.

      Delete
  15. Thank infonya papa sya bangga juga lah pasal makanan kat kampung kita rampai juga orang yg suka

    ReplyDelete
  16. Blog yang sangat membantu bagi sesiapa yang ingin menikmati makanan dari tmpt2 di negeri2 yg ingin mereka lawati. Kepada Sheikh Papa-NtiQ, ribuan terimakasih dan terus berkongsi pengalaman anda bersama kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih...sekadar hobi masa weekends jer

      Delete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!