Thursday, 1 March 2012

RESTOREN KAMPUNG DANGA, TMN PERLING, JOHOR BAHRU

Area Taman Perling ni banyak kedai2 makan yang best. Salah satu nye restoren ni yg beralamat No.547 Jalan Persisiran Perling Satu. Femes dengan ASAM PEDAS nye (ikan semua fresh!) tapi lauk2 lain pun ada....dan yang.special nye bubur som-som, pengat pisang dan bubur pulut merah (mana ada kedai makan yg serve nie masa lunch time kan!!).

Sapa2 peminat botok-botok...ni dia tempat nye!

Orang luar Johor gaknye tak pernah dengar botok-botok kot .....  dibuat daripada ikan bercampur kelapa, rempah dan pelbagai jenis herba yang dikukus dalam daun pisang. Herba yang diguna termasuk daun kaduk, pucuk teh, daun kesum, daub selasih, bebuas, limau purut, daun mengkudu dan pucuk ubi muda.  Botok-botok ni makanan asli orang Johor

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

21 comments:

  1. Replies
    1. Aziela...lepas asam pedas ikan kembong pekena pulak bubur kacang panas dia owhhhh tak larat nak bangun hehe

      Delete
  2. Selamba je snap picture.. owner tak marah ke encik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg blogging dah common Cik Nad jadi bila ada org ambik gambor, tokey pun dah tahu. Kadang tu tokey yg suruh saya ambik lagi banyak hehehe

      Delete
    2. oh.. baguslah owner yg sporting.. dia tak mintak url blog ke? mane tau nak tengok feedback.. hee

      Delete
  3. Hi Sarah...jalan persisiran perling 1 ni panjang starting dari perling mall. dlm 2 km jumpa bangunan tokong cina sebelah kiri. Restoren ni satu baris dengan tokong ni tapi ke depan lagi dalam 100m kot....nanti register follower kat blog saya yek TQ TQ

    ReplyDelete
  4. kalau turun JB sure lunch di sini.
    paling suka sambal tumis kerang berkulit. Semangkuk tak cukup. layan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SUPERMOT...hi orang JB la ni yer? amboi berkaca mata itam glemer!
      Jarang orang tahu restoren ni kecuali orang2 JB tegar je hehe
      sambal tumis kerang yum yum!!

      Delete
  5. Ok. Pasni bila balik jb saya cuba singgah...dekat dah ngan rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AKU BLUES.....ooo orang tmn perling la ni yer!

      Delete
  6. ada contact number x untuk restoran nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. YONG MEI HUA......alamak phone number takde...tapi u bolih pakai GPS dan set alamat yg tertera kat atas tu....thanks ya sudi datang ke blog ni kalu senang2 tu follow yer TQ TQ

      Delete
  7. Salam..
    nak tye..malam die ad bukak x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASRULSANI....hmmm malam saya kurang pasti pulak sebab selalu pegi masa lunch je

      Delete
  8. biasa gak lalu lalang kat situ, tp x pernah singgah. tak tau pulak ada ikan fresh masak asam pedas... bestnya... x yah gi gelang patah lagi.
    papa ntiq dah try gerai asam pedas tepi sungai kat gelang patah? cubalah... sodap...
    byk rupanya kedai mkn best dekat2 rumah, tp x tau.... huhuhu

    ReplyDelete
  9. Hari pe je dia buka ek? Mmg sll mkn cni pun.. cm weekdays je.. tu yg nk bw fmly plk g mkn time sabtu sok.. agk2 buka x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. MOHD HANIFF....sabtu gerenti bukak. Eh...saya nk gi jugak lah sbb dh lama x makan sini

      Delete
    2. MOHD HANIFF....sabtu gerenti bukak. Eh...saya nk gi jugak lah sbb dh lama x makan sini

      Delete
  10. huhu tak perasan la plak restoran ni... Masih ada lagi ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mhaidir Hussin...ishhh ader lagi nak kene tenung betul2 kalu tak terlepas pandang bila bawak keter....

      Delete

Sudi2 la yer nak komen apa2 kat sini..ermmm...kalu nak berkenalan pun ehhhh apa salah nyerrrr.....boley sangat!!